'Politieke partijen moeten met de billen bloot'

Ja, we mogen weer los op 22 november. Aanleiding is de val van het kabinet en de onwil van de verkozenen om het daarna opnieuw te proberen. Je geeft ze voor vier jaar huiswerk en twee jaar later komen ze terug met een leeg blaadje papier. Het geld is ook weg, gebruikt om allerlei oud zeer weg te werken.

%27Politieke+partijen+moeten+met+de+billen+bloot%27
© Dirk Hol

Dat het moment eraan zat te komen, heeft niemand verrast. Op de bruiloft van dit kabinet zag iedereen al dat het een 'moetje' was.

Dus nieuwe ronde en nieuwe kansen. De gemiddelde Nederlander is ontevreden en daar weten de politici altijd wel raad mee. Net als twee jaar geleden overigens, toen was er ook onvrede alom. Er zou een nieuwe politiek ontstaan. Er zou meer naar burgers worden geluisterd en geen achterkamertjespolitiek meer.

Dat hebben we geweten. Het begon met dezelfde samenstelling van het kabinet en eindigde met nog snel een mooie functie voor Wopke Hoekstra regelen in het steeds machtiger wordende Brussel. Dan neem je wat je hebt gezegd niet serieus en de kiezer ook niet. Wat dat betreft heb ik geen illusie dat de politiek het nu gaat waarmaken. Extremen zijn uit de mode, het wordt straks een grote groepsknuffel bij de installatie. Maar als iedereen zich ermee bemoeit, kom je nergens.

De intensieve landbouw wordt weggeschreven als fouter dan fout

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

Politiek is duidelijk zijn. Zeggen wat je idealen zijn. Daarom is het goed om de partijprogramma's te lezen. Hoe gortdroog ze vaak ook zijn en het gevolg van eindeloos intern gekissebis binnen politieke partijen. Maar het verkiezingsprogramma is wel de plek waar partijen met de billen bloot moeten.

Wat dan vaak opvalt, is dat in de links-progressieve hoek de intensieve landbouw meestal wordt weggeschreven als fouter dan fout. Het is wel bijzonder dat je opschrijft dat een deel van je inwoners ongewenst is en dat ze het liefst zouden moeten verdwijnen.

Ik vraag me werkelijk af hoeveel van de auteurs dagelijks in contact komen met boeren of met de geur van vee. Of ze ooit weleens de rekensom hebben gemaakt wat er gebeurt als je iedere vorm van intensieve, ik zeg liever goed georganiseerde, landbouw zou kwijtraken. Wat krijg je er dan voor terug? Een losgeslagen landbouw waar je hoopt op goed weer ieder jaar.

Het is natuurlijk allemaal wensdenken en het past bij het maatschappelijk wensbeeld van deze partijen. Maar toch, de meeste aardse paradijzen zijn geëindigd in hongersnood.

Kunnen wij als boeren er wat aan doen? Jazeker, we moeten actief lid worden van elke nieuwe politieke club die enige omvang krijgt. Daarmee zorgen we ervoor dat ze netjes de broek aanhouden wat de landbouw betreft.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer