'Ad fundum en de kater die komt later'

Heeft u het ook meegekregen ? Er is weer een nieuw rapport verschenen over de stikstofuitstoot van de bij ons welbekende instanties. Die clubs blijven maar rapporten produceren, zoals kippen eieren leggen. Alles over de stikstofuitstoot zal toch onderhand wel bekend zijn. De conclusie is steevast: onbereikbaar doel en er zijn meer maatregelen nodig.

%27Ad+fundum+en+de+kater+die+komt+later%27
© Dirk Hol

Daarom lees ik de rapporten niet meer, zeker als de tekst begint in het Latijn. Het enige Latijn dat ik ken, is 'ad fundum' vanuit de kroeg. Vrij vertaald: 'tot op de bodem'. Het gevolg ervan kent u wel.

Een ander terugkerend relikwie is de week zonder vlees, nu aangevuld met zuivel. Je zou er boos om kunnen worden, maar het is een wensgedachte vanuit de overheid dat het consumeren van minder dierlijke producten de wereld gaat redden. Laten we dit vuurtje gewoon uitbranden en dan komt de realiteit later wel. Toch voel je om je heen dat mensen een gevolg gaan geven aan dit vanuit de overheid sociaal wenselijk gedrag.

Laatst was ik uit eten met mijn zuster. Zij vertelde vrolijk dat het beter was voor de planeet om minder vlees te eten en dat het vooral biologisch moest zijn. Zo zie je maar dat zelfs mensen in je directe omgeving, met dezelfde opvoeding als jezelf, worden beïnvloed.

Laten we dit vuurtje gewoon uitbranden en de realiteit komt later

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

Daarnaast is het de voedingsbodem waarin de meerderheid van de Tweede Kamer besluit om een prachtige sector om zeep te helpen: de kalverhouderij. Laten we wel wezen, kalveren worden nu eenmaal geboren in de melkveehouderij.

Wat is er dan mis om deze kalveren, mits goed verzorgd, tot meerwaarde te laten zijn? Een sector die vooroploopt in dierenwelzijn en mestverwerking zou toch een mooie plek moeten krijgen in het Nederland van de toekomst? De redelijkheid was zoek in ons parlement.

Waar de redelijkheid ook ver was te zoeken, was bij de baas van De Nederlandsche Bank. Die stelde dat sectoren gebruikmaken van laaggeschoolde arbeidsmigranten, die beter het land uit kunnen. Want hooggeschoold is beter.

Dus Indiërs die voor geld een paar jaar lang uit hun sociale omgeving worden getrokken, dat is niet onwenselijk? Wat te denken van al die kinderarbeid in supermarkten die ervoor moet zorgen dat de supermarkten maximaal geld overhouden aan hun producten.

De baas van De Nederlandsche Bank wilde maar te graag problemen oplossen over de ruggen van mensen die het verst van hem af staan. Iets wat je ook vaak ziet richting de landbouw. Wat dat betreft is het niet te hopen dat de Nederlandse landbouw richting ad fundum gaat. Want anders wordt het land over een decennia wakker met een kater.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer