''Het kan verkeren' zei dichter Bredero al'

'Het kan verkeren', zei de dichter Gerbrand Adriaenszoon Bredero ooit. Het is een uitspraak die nogal vaak wordt gebruikt in de politiek als een partij helemaal draait van standpunt. Ik kan u verzekeren: dat gaat de komende maanden nog veel gebeuren.

%27%27Het+kan+verkeren%27+zei+dichter+Bredero+al%27
© Dirk Hol

De macht naar honger is voor geen enkel mens en geen enkele partij te weerstaan. Het is tenenkrommend om te zien dat mensen van de ene naar de andere partij overstappen om hun hachje te redden. Het maakt politiek Den Haag er niet betrouwbaarder op. Daarnaast geeft ons hard uitbreidende ambtenarenapparaat nog meer de kans om zijn eigen wensagenda door te voeren. Dat is een totaal andere agenda dan die wij boeren als een mooie toekomst zien voor onze opvolgers.

Wat ook kan verkeren, is mijn behoefte aan het dagelijks volgen van nieuws. Van jongs af aan ben ik gewend de woelige wereld te volgen via nieuwszender Radio 1. Ik gebruikte het als wekker tot mijn trouwen. Een prettige gewoonte die snel de kop werd ingedrukt. Dan maar iets later in de stal de radio aanzetten. Het nieuws volgen heeft als voordeel dat je op de hoogte blijft en altijd gespreksstof hebt in zowel het dagelijks verkeer als op feestjes en partijen.

Het nieuws volgen scherpt je mening en houdt je kennis op niveau. Na de zomervakantie ben ik er ermee gestopt. Ik had te vaak de bingokaart al ingevuld, voordat de morgen voorbij was. De insteek en de keuzes voor onderwerpen waren te voorspelbaar en te eenzijdig belicht. Zo is het bos in Zuid-Europa deze zomer drie keer volledig afgebrand als ik alle nieuwsberichten bij elkaar optel.

Nee, ik ben niet opeens een nieuwswappie geworden

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel

Als er net zo alarmistisch werd bericht over elk verkeersongeluk, kwam niemand meer zijn huis uit. Natuurlijk wordt het nieuws altijd al gemaakt door een groep mensen die belerend zijn en graag voor de troepen uitlopen. Dat geeft niets, als het maar binnen de preken blijft. Nee, er is geen verborgen agenda bij de NOS en ik ben niet opeens een nieuwswappie geworden. Er moet alleen wel voldoende balans zijn en deze ontbreekt.

De radio staat nu afgesteld op de regionale zender waar te horen is dat de bietencampagne is begonnen en tante Truus vitaal honderd is geworden.

Wat verder blijft, zijn de vakbladen. Goed om te lezen hoe het met de collega's gaat. Ook daar valt tegenwoordig wat lichte ergernis te ontdekken. Veel artikelen gaan over nieuwe ideeën en concepten. Je zou er als gangbare boer bijna nerveus van worden. Misschien is het goed om eens een 'vijfjaarterugpagina' te maken, inclusief de financiële onderbouwing. Ik denk dat dan 'Het kan verkeren' vaak de laatste zin van die pagina wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    19° / 8°
    40 %
  • Dinsdag
    18° / 10°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 8°
    10 %
Meer weer