'De vette worst van Christianne'

Ach, ik had mijn column al klaar. Het kwam erop neer dat 6 april mijn Bevrijdingsdag zou worden. Want dan zou de Lbv-plus-regeling sluiten. Vanaf die dag zou ik het zeker weten: ik ben en blijf boer! En dat ik niet in de vette worst van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) zou bijten.

%27De+vette+worst+van+Christianne%27
© Dirk Hol

Natuurlijk was ik al vaak zwetend wakker geworden van het gefluister in mijn oor van Christianne om toch toe te happen. Het deed me denken aan het verhaal over Odysseus die op zijn schip de verleiding moest weerstaan van de sirenen die je al zingend naar de afgrond brengen. Goed dat ik aan een oor bijna doof ben, dus draai ik om en hoor ik niks meer.

Maar het aanbod van Christianne blijft, omdat het mantra in Den Haag is: een goede boer is een stoppende boer. Die vette worst blijft voor mij voorlopig hangen. Ik ben niet hongerig en geld maakt geen levensvreugde. Toch vind ik het morele en emotionele chantage van het ergste soort. Je drijft boeren in een hoek op basis van een vals kaartje en biedt geen andere mogelijkheid dan stoppen.

Want alternatieven zijn nog steeds niet gepresenteerd en ik vraag me werkelijk af of dit nog gaat gebeuren. Het is best wel verdrietig dat na de grote demonstraties sinds 1 oktober 2019 het beleid niet is veranderd en wij allemaal alleen maar meer in moeilijkheden zijn gebracht.

Het mantra in Den Haag is: een goede boer is een stoppende boer

Jaco Geurts, varkenshouder in Scherpenzeel (GD)

Ook minister Piet Adema (LNV) gaat ons echt niet helpen. Dat past niet bij zijn politieke kleur. Dat is veel begrip tonen en waardering geven. Maar met zijn vuist op tafel slaan en in Brussel wat regelen, daar is hij veel te braaf voor. Dat waren zijn voorgangers ook. Wat dat betreft kan hij nog wat leren van Christianne.

Nee, deze minister gaat ons niet van het mestprobleem af helpen. Dat heeft de landelijke politiek nog nooit gedaan. Daar kan de varkenshouderij over meepraten. Het is in al die jaren ingewikkelder gemaakt. En als ik ga berekenen wat ik de afgelopen dertig jaar heb betaald aan transport, wegen, bemonstering en akkerbouw, dan krijgt een paard spontaan de hik. Zonder al deze kosten had ik Rabobank allang niet meer nodig gehad en had mijn vrouw een leuk huisje aan de kust.

Dus, koeienboeren, wen er maar aan; de mestkosten zullen blijven en je zult er net als varkensboeren op leeg blijven lopen. Ik denk overigens niet dat dit het grootste probleem is in de melkveehouderij. Het grootste probleem is de opbrengst. Die is structureel 15 cent te laag. Als die niet omhooggaat, blijft er niks anders over dan in de vette worst van Christianne te bijten. Laten we hopen dat die nachtmerrie uitblijft en de sector net als Odysseus de klippen kan ontwijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer