CDA en CU hebben bedenkingen over aansluiting NSC en BBB in Brussel

NSC en BBB moeten hun koers verleggen als ze willen toetreden tot de grote centrumrechtse fractie in het Europees Parlement, vinden CDA en ChristenUnie (CU). Zo passen de euroscepsis van NSC en de avances naar radicaal-rechts van BBB volgens CDA en CU niet bij hun EVP-fractie.

CDA+en+CU+hebben+bedenkingen+over+aansluiting+NSC+en+BBB+in+Brussel
© Dirk Hol

NSC en BBB willen graag aansluiten bij de machtige christendemocratische EVP-fractie. Als lid van een fractie kan een Europarlementariër meer invloed uitoefenen en aanspraak maken op meer spreektijd en ondersteuning. Maar dan moeten de twee nieuwe partijen, die volgens opiniepeilers donderdag beide één of twee zetels zouden kunnen halen, wel worden toegelaten.

De nieuwkomers hangen nu te veel naar radicaal-rechts, vindt CDA-lijsttrekker Tom Berendsen. Met hun 'eurosceptische of zelfs anti-Europese houding' passen ze beter bij de rechts-conservatieve fractie waar bijvoorbeeld SGP en JA21 bij horen, denkt hij.


Extreemrechts

Ook CU-collega Anja Haga is 'verbaasd dat NSC en BBB zich niet bij ECR melden'. Ze vindt dat vooral BBB 'meer afstand zal moeten nemen van extreemrechts' als zij bij de EVP wil horen. BBB zegt wel open te staan voor samenwerking met radicaal-rechtse partijen in het Europarlement.


Bovendien wil BBB de herbenoeming van EVP-boegbeeld Ursula von der Leyen tot voorzitter van de Europese Commissie niet steunen als zij vasthoudt aan haar ambitieuze klimaatbeleid, de Green Deal. Dat is voor de EVP onbespreekbaar, denkt Haga. 'BBB lijkt niet goed te begrijpen hoe de verhoudingen liggen.'

BBB stelde eerder laconiek prima binnen de EVP te passen, omdat de traditionele middenpartij toch bezig is op te schuiven naar rechts. Maar Berendsen wil juist 'voor een sterk midden' kiezen. Hij is beducht om meer naar rechts te kijken en 'het parlement vervolgens uiteen te zien vallen in een rechter- en linkerblok die vruchteloos op elkaar inbeuken'.


Stevig gesprek

Als NSC en BBB na de Europese verkiezingen aankloppen, wacht er dus 'een stevig gesprek', zegt Berendsen. Het oordeel over aspirant-fractieleden van partijen uit dezelfde EU-lidstaat weegt doorgaans zwaar. Het CDA draait al decennia mee in het hart van de EVP.


'Misschien is het campagnetaal en slaan NSC en BBB straks een andere toon aan', oppert Haga over de meningsverschillen met die twee partijen. Ook Berendsen houdt die optie open. Binnen een week of twee na de verkiezingen besluit de EVP 'of en hoe' de nieuwelingen welkom zijn, denkt de CDA'er.

Over de fracties, waarin geestverwanten uit verschillende EU-landen samen optrekken, is veel te doen. Zo tekent zich een hergroepering op de rechter- en linkerflank af en willen sommige liberalen uit de Europese fractie Renew van de VVD af vanwege de steun aan het kabinet met PVV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer