Nederland voor dichte deur in Brussel inzake derogatiedraai

De Europese Commissie is niet van plan om de derogatie van stikstofrijke mest in de landbouw te verlengen. Dat schrijft milieucommissaris Virginijus Sinkevicius in antwoord op een vraag van de Nederlandse SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen.

Nederland+voor+dichte+deur+in+Brussel+inzake+derogatiedraai
© Europees Parlement

Half april presenteerden tien Nederlandse landbouworganisaties, waaronder Agractie en NAJK, in Brussel een manifest waarin ze de Europese Commissie vroegen om opschorting van de derogatiebeschikking inclusief de aanwijzing van de met nutriënten verontreinigde gebieden, bufferstroken, kalenderlandbouw en de afbouw van de hoeveelheid dierlijke mest die mag worden geplaatst. Opschorting betekent in dit geval teruggaan naar situatie van 2022.

Een soortelijke oproep deed Ruissen op persoonlijke titel aan Sinkevicius. Als argument droeg hij aan dat de waterkwaliteit de afgelopen jaren juist is verbeterd. Maar de milieucommissaris ziet niets in het voorstel van de SGP'er. 'Dit verandert niets aan de toenemende bezorgdheid over waterverontreiniging door nitraten in Nederland', luidt de reactie van Sinkevicius.


Niet de enige

Ruissen is niet de enige Nederlandse politicus die probeert het tij in Brussel te keren. Woensdag is ook BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas in de Europese hoofdstad met hetzelfde doel: een opening vinden om de derogatiekwestie opnieuw op de agenda te zetten. Het feit dat ze daarvoor de formatie van het nieuwe kabinet een dag op pauze zet, geeft aan hoe belangrijk Van der Plas dit vindt.


De BBB-frontvrouw praat in Brussel met een plaatsvervanger van Sinkevicius, die zelf op campagne is. Maar afgaande op de stellige reactie van de Litouwer, zal ook Van der Plas voorlopig nul op rekest krijgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer