FruitMasters focust op betere verwaarding fruit

FruitMasters draaide in 2023 cijfermatig een goed jaar.Toch zijn er zorgen over de continuïteit in de fruitteeltsector. 'Voor telers is het lastig om een goed rendement te halen. Wij proberen ze te helpen door het aangevoerde fruit optimaal te verwaarden', stelt algemeen directeur Adriaan Vis.

FruitMasters+focust+op+betere+verwaarding+fruit
© Henry Piek/FruitMasters

Met 308 miljoen euro draaide de Koninklijke FruitMasters-groep in 2023 een recordomzet, die ruim 21 procent hoger is dan het jaar daarvoor. Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (Ebitda) stijgt met 46 procent tot 8,2 miljoen euro. Volgens directeur Adriaan Vis een aanwijzing dat het met de bedrijfsvoering van de coöperatie wel goed zit.

'De winstgevendheid is hoopvol', verklaart Vis. 'Toch blazen we niet te hoog van de toren. Er zijn daarvoor te veel zorgen over het rendement in de primaire sector.' Hij wijst erop dat voor teeltbedrijven de kosten in drie jaar tijd met 20 procent zijn toegenomen. De teeltomstandigheden worden juist uitdagender door het klimaat en wegvallen van middelen.

'Er is veel onzekerheid en ook het beleid van de overheid is weinig consistent. Als coöperatie zijn wij gebaat bij aanvoer van voldoende fruit, daarop investeren wij ook. Dan is het wel van belang dat de continuïteit van de sector is gewaarborgd. Dat er voldoende jonge fruittelers perspectief zien om bedrijven over te nemen.'

Er is onder telers veel onzekerheid en ook het beleid van de overheid is weinig consistent

Adriaan Vis, algemeen directeur FruitMasters


Een beter rendement in de keten betekent voor FruitMasters werken aan betere verwaarding van het aangevoerde fruit. Het adagium is verspreiden van de afzet over verschillende markten en landen en alle klanten zo goed mogelijk bedienen. 'Voorheen verkochten we alleen vers fruit en het zogeheten kroet. Nu beleveren we ook steeds meer verwerkers en richten we ons meer op foodservice', legt Vis uit.

De hogere omzet ziet Vis als positief effect van de betere verwaarding van fruit. Het afzetseizoen omschrijft hij wel als moeizaam vooral door de onregelmatige aanvoer van zowel zachtfruit als hardfruit door de uitdagende weersomstandigheden. Deels werden de lagere aanvoervolumes gecompenseerd door betere prijzen.

Van de omzet realiseert FruitMasters zo'n 70 procent in het binnenland en 30 procent via export. Het exportaandeel neemt iets toe, vertelt Vis. 'We doen veel handel met de retail in Scandinavië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Verder zien we de belangstelling voor ons fruit vanuit Zuidoost-Azië toenemen.'


Investering van 62,5 miljoen

Het jaar 2023 stond voor FruitMasters in het teken van de start van het Masterplan. Dit betreft de bouw op het terrein in Geldermalsen van een hoogbouwmagazijn van 23 meter hoog en nieuwe pakstations voor appels en voor zachtfruit. De totale investering van de bouwactiviteiten is 62,5 miljoen euro. Volgens de planning moeten de nieuwe bedrijfsgebouwen begin 2025 operationeel zijn.

'Het magazijn met een capaciteit van 11.000 kisten is volautomatisch en voldoet aan alle moderne eisen. Het stelt ons in staat om kostenefficiënt te werken. Dat is goed voor ons rendement en ook voor dat van de teler.'
Voor de investering van het Masterplan is de toekenning van de Europese SIG&F-subsidie (voorheen GMO) een belangrijke pijler. FruitMasters is blij dat de leden hebben ingestemd met deze bestemming voor de subsidie.


Groei om staande te blijven

Tot slot beschrijft FruitMasters de eigen groeiambities tot 2030 in de strategie 'Gezonde Groei'. Vis benadrukt dat groei slechts een middel is om als organisatie staande te blijven op een Europese markt die sterk in beweging is.

'We zien om ons heen veel consolidatie ook bij de inkopers en zoeken zelf naar mogelijkheden om kosten te dempen en meer markten te bedienen. Daarom voeren we gesprekken met de Belgische Coöperatie Hoogstraten. Komend jaar moet duidelijk worden tot wat voor samenwerking dat kan leiden', zegt Vis over de toekomst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer