Noodweer in pinksterweekend zorgt voor schade aan landbouwpercelen

Agrarische verzekeraars kunnen hun borst nat maken met de heftige hagel- en regenbuien die Nederland in het pinksterweekend teisterden. Hoe groot de schade in de landbouwsector precies is, kunnen de verzekeraars nog niet zeggen.

Noodweer+in+pinksterweekend+zorgt+voor+schade+aan+landbouwpercelen
© ANP

Op sommige plekken zijn de dagen onstuimig verlopen. 'Telers zijn nu nog aan het inventariseren hoe groot hun schade is', zegt Jan Schreuder van Vereinigte Hagel. 'Er komen meldingen uit het noorden van het land, maar ook uit het zuidwesten, onder meer uit de omgeving van het Zuid-Hollandse Zevenhuizen en het Eiland van Dordrecht.'

Bij Johan Westerik van Agriver stond de telefoon dinsdagochtend nog niet roodgloeiend. Hij spreekt over tien hagelschademeldingen en enkele meldingen van waterschade. 'Als je zag wat er bijvoorbeeld in Buitenpost aan hagel viel, was dat voor ons op de juiste plek.' Die Friese plaats is namelijk geen akkerbouwgebied.


Dramatisch jaar

Schreuder ziet vooralsnog een bijzonder moeilijk jaar voor de landbouwsector op het gebied van weerschade. 'De buien blijven maar komen. We zien situaties van 70 millimeter regen binnen 2 uur. Tegen zulke stortbuien is niets te doen. Landwerk kan niet worden afgemaakt, er is veel hagelschade in de fruitteelt en waterschade in de akkerbouw. Het is tot nu toe echt een dramatisch jaar.'

Westerik sluit zich daarbij aan: 'Het is een raar jaar, met een heel natte herfst, winter en voorjaar. Dat betekent dat boeren ook later het land op kunnen. Half april hadden we al veel meldingen van schade, dat is vroeg. Maar wat de gevolgen later dit jaar exact zijn, is nu nog moeilijk te zeggen.'

In april zorgden hagelbuien al voor miljoenen euro's schade in de fruitteelt. Er kwamen toen bij Vereinigte Hagel 150 meldingen binnen uit met name Noord-Holland, Flevoland, de Betuwe en het zuiden van het land. Vooral peren werden hard getroffen door die buien, al was er ook schade bij appel- en blauwebessentelers.

Ook de komende dagen worden heftige buien met regen, onweer en hagel verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  25 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer