Vreterij en hagel- en vorstschade aan kiemplanten suikerbieten

Op percelen waar suikerbieten boven staan, is het plantbestand regionaal beïnvloed door vraat- en hagelschade. Dat meldt kennis- en onderzoeksinstituut IRS. Daarnaast is er door de nachtvorst van de laatste dagen een risico op plantwegval door vorstschade.

Vreterij+en+hagel%2D+en+vorstschade+aan+kiemplanten+suikerbieten
© Job Hiddink

Net als fruitteeltgewassen zijn ook kiemplanten van suikerbieten getroffen door de hagelbuien van vorige week. Volgens IRS zijn er de laatste dagen diverse meldingen gedaan van hagelschade. Wanneer kiemblaadjes door hagel worden geraakt, is herstel reëel. Is het hartje van het plantje geraakt? Dan valt mogelijk het plantje weg, stelt het bieteninstituut.

Ook de recente nachtvorst kan tot vorstschade leiden in suikerbieten. Omdat ook de komende nachten nog koud blijven, is het volgens IRS verstandig een herbicidebespuiting uit te stellen. Het risico op vorstschade is na een bespuiting groter. Voordeel van de natte grond is dat vorst minder schade veroorzaakt dan bij een droog zaaibed.


Groeipunt

Als bij vorstschade de conditie van het groeipunt beschadigd of verkleurd is, dan leidt dit waarschijnlijk tot plantwegval. Ook insnoering rond het hypocotyl, het deel van de stengel binnen een kiemplant dat zich onder de zaadlobben bevindt, zorgt vaak voor plantwegval. Hetzelfde geldt voor glazige stengeltjes. Maar volgens IRS is meestal de precieze schade pas na enkele dagen concreet te maken.


Verder meldt het instituut dat door vreterij van hazen, slakken of emelten ook al bietenpercelen zijn overgezaaid. Vaak is de schade van hazen te beperkt om over te zaaien. Slakken in een grofkluiterig zaaibed veroorzaken sneller schade. Vanwege de natte omstandigheden is er nu kans op meer slakkenschade.

Het schadebeeld dat emelten aanrichten, wordt doorgaans makkelijk verward met slakkenschade, maar kenmerkend voor emeltenschade is de gekartelde vreterij. Bij slakken kenmerkt de schade zich door afgeronde happen. Door de lage temperaturen van het moment groeit het gewas trager en is de kans op schade groter.

Met de overzaaiapplicatie van IRS wordt in enkele stappen inzichtelijk of overzaaien rendabel is. Overzaaien is niet snel rendabel door de extra kosten voor grondbewerking, zaaizaad en het zaaien in combinatie met een korter groeiseizoen. Daarnaast is de spreiding van de resterende planten belangrijk. Volgens IRS kan met 50.000 planten per hectare nog een goede opbrengst worden behaald, mits de planten egaal verspreid over het perceel staan. Ook moeten telers er rekening mee houden dat er nog planten bij kunnen komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer