Fruitteler in Houten vreest dat hagelbuien toenemen door zonnepark

Een fruitteler in het Utrechtse Houten is bang dat de komst van een zonnepark op een naburig perceel zorgt voor meer hagelbuien en dat het verjagen van de vogels en hazen leidt tot schade aan zijn bomen en fruit. Rechtbank Midden-Nederland gaat niet mee in de argumenten van de teler.

Fruitteler+in+Houten+vreest+dat+hagelbuien+toenemen+door+zonnepark
© William Hoogteyling

De vergunning voor de komst van het zonnepark werd eerder dit jaar al afgegeven door de gemeente Houten. Volgens de fruitteler heeft de plaatsing van het zonnepark nadelige gevolgen voor zijn boomgaarden. Zo vreest hij dat hagelbuien boven het zonnepark ontstaan door het albedo-effect. 'Zonnepanelen hebben een thermische invloed op de lucht in de omgeving, waardoor meer hagelbuien ontstaan in de buurt van het zonneveld', stelt de ondernemer. 'Dit is desastreus voor het fruit.'

Daarnaast geeft de fruitteler aan dat de bosschages rond het zonnepark een broed- en verblijfplaats zijn voor zangvogels, kraaien en hazen. 'Deze vogels gaan door de aanleg van het zonnepark in de omgeving zoeken naar voedsel en vervolgens mijn fruit en bomen aanvreten.' Hij vreest dat dit voor oogstderving gaat zorgen.

Rechtbank Midden-Nederland begrijpt dat zangvogels, kraaien en hazen schade kunnen veroorzaken aan de boomgaard, maar stelt dat de fruitteler onvoldoende heeft onderbouwd dat het aantal dieren richting zijn erf zal toenemen. Ook in het argument over de hagelbuien mist de rechter voldoende onderbouwing.


Lichtschittering en verkeersoverlast

Naast bovengenoemde oogstgerelateerde argumenten geeft de fruitteler aan dat de komst van een zonnepark voor extra verkeersbewegingen, geluidsoverlast en lichtschittering zal zorgen. Ook daar gaat rechtbank Midden-Nederland niet in mee. 'De zonnepanelen worden voorzien van een antireflectiecoating. Daarnaast worden de panelen in een hoek van 10 graden geplaatst, waardoor het licht naar boven wordt gekaatst', oordeelt de rechter. Ook de plaatsing van een haag van 2,5 meter is reden dat de rechter niet meegaat in de argumenten van de teler.

Onderaan de streep stelt rechtbank Midden-Nederland dat de gemeente voldoende heeft uitgelegd waarom is afgeweken van het bestemmingsplan. 'De gemeente Houten mag het algemene belang van duurzame elektriciteitsproductie zwaarder laten wegen dan het agrarische belang van de teler.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer