Hagelschade in peren door onstuimig weer

Bij de Onderlinge Fruittelers Hagelvereniging zijn door het onstuimige weer sinds maandag 15 april al meer dan honderd meldingen van hagelschade binnengekomen. Het gaat vooral om schade in peren. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO).

Hagelschade+in+peren+door+onstuimig+weer
© Marcel Berendsen

Na het tijdelijk warme voorjaarsweer is het sinds maandagmiddag onstuimig in Nederland; veel wind en fikse buien met hagel en onweer. Een totaaloverzicht van de schade in de fruitteelt is er nog niet, maar het is volgens de Nederlandse Fruittelers Organisatie duidelijk dat telers vanuit heel Nederland en België schade melden.

Volgens Gert Jan van Dijk van de Onderlinge Fruittelers Hagelvereniging zijn er soms hele fruitbedrijven die te maken hebben met hagelschade, vooral op perenbomen. 'Maandag trok eerst een front van west naar oost over het land en daarna waren er tientallen losse buien, waarvan meerdere met hagel. De buien bevatten veel fijne hagel in combinatie met veel wind, waardoor schade is ontstaan', stelt hij op de website van NFO.


Zwarte puntjes en krasjes

De meeste appelbomen staan veelal nog in (af)bloei. De hagelschade is vooral zichtbaar als zwarte puntjes en krasjes op jonge vruchten. De komende periode zal moeten blijken welk effect de hagel in dit stadium van de vruchten heeft gehad, schrijft de organisatie van Nederlandse fruittelers.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer