Albert Heijn berispt om vage duurzaamheidsclaim met boeren

Supermarktketen Albert Heijn gebruikt de claim 'samen met onze boeren werken wij aan een duurzamere toekomst' niet meer. Het bedrijf heeft duurzaamheidslaims verwijderd. Dit is gebeurd nadat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) het bedrijf hierop heeft aangesproken.

Albert+Heijn+berispt+om+vage+duurzaamheidsclaim+met+boeren
© Marcel Berendsen

De ACM vindt de claims van Albert Heijn te vaag. De supermarktketen gebruikte in diverse winkels de term 'meest duurzame supermarkt' en baseerde dit op onderzoek naar de beleving van consumenten en niet op concrete duurzaamheidsinspanningen. Dit was onvoldoende duidelijk en bovendien was het onderzoek achterhaald, stelt de ACM.

Ook gebruikte Albert Heijn de claim 'samen met onze telers/onze boeren werken wij aan een duurzamere toekomst'. De supermarktketen verwees daarbij naar de website voor meer informatie, maar dat is niet voldoende. Claims moeten zo feitelijk en volledig mogelijk zijn, zodat de consument meteen begrijpt wat het duurzaamheidsvoordeel is, meldt de ACM in een uitleg.

Nadat de ACM Albert Heijn hierop heeft gewezen, heeft het bedrijf direct toegezegd de claims te verwijderen.

Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM, benadrukt dat bedrijven eerlijk en duidelijk moeten zijn over duurzaamheid. 'Dit betekent dat zij alleen claims kunnen gebruiken die kloppen en die begrijpelijk zijn. Het is belangrijk dat ook een supermarktketen als Albert Heijn eerlijke en duidelijke duurzaamheidsclaims gebruikt.'


Leidraad van ACM

Albert Heijn zegt zich altijd aan de leidraad voor duurzaamheidsclaims van de ACM te houden. Maar over de betwiste uitingen 'bleken wij met de ACM van mening te verschillen', verklaart een woordvoerder.

Het supermarktbedrijf zegt zich in te spannen voor duurzaamheid door voedselverspilling, het gebruik van plastic en de CO2-uitstoot terug te dringen. 'Samen met onze meer dan 1.200 vaste boeren en telers zetten we continu nieuwe stappen op het gebied van duurzaamheid. Deze boeren en telers ontvangen daarvoor een premie van Albert Heijn', voegt de woordvoerder daaraan toe.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer