Sectorraad Paarden wil meer focus op kennis paardenwelzijn

De Sectorraad Paarden wil het paardenwelzijn in Nederland verder bestendigen en verbeteren. De afgelopen jaren heeft de sectorraad instrumenten ontwikkeld om actief uit te dragen wat de leden doen om het welzijn van de dieren zoveel mogelijk te borgen. Ook is bekend geworden dat het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) niet verder wordt uitgerold. Dit vanwege achterblijvende animo.

Sectorraad+Paarden+wil+meer+focus+op+kennis+paardenwelzijn
© Pixabay

De Gids voor Goede Praktijken, de Paardenwelzijnscheck en het Keurmerk Paard en Welzijn zijn voorbeelden van instrumenten die de sectorraad over de afgelopen jaren heeft geïntroduceerd. Inmiddels blijkt dat de animo om het KPW af te nemen, achterblijft. Daarmee is het keurmerk volgens de sectorraad op dit moment niet de meest passende methode om het paardenwelzijn te verbeteren. Een verdere uitrol wordt daarom opgeschort.

Wel wordt de komende periode meer energie gestoken in het inbedden van kennis en informatie over het paardenwelzijn in onderwijs en opleidingen en het opzetten van een eigen kennis- en innovatieagenda op het gebied van paardenwelzijn. Ook wordt gewerkt aan het updaten van de Gids voor Goede Praktijken.


Praktische richtlijnen

Dit is nodig, omdat de definities van welzijn zich doorontwikkelen en wetenschap telkens nieuwe inzichten biedt. Ook in de dagelijkse omgang met paarden komen steeds nieuwe praktijken naar boven die het paardenwelzijn ten goede komen. Doel is om een gids vol praktische richtlijnen neer te zetten van waaruit iedere paardenhouder zich kan herkennen en zijn of haar bedrijf waar nodig kan nodig verbeteren.

In de Gids voor Goede Praktijken staan welzijnsrichtlijnen omschreven voor het houden en gebruiken van paarden. Aan de hand van de Paardenwelzijnscheck kan een eigenaar door het beantwoorden van een aantal vragen over waarnemingen aan het dier en de omgeving een inschatting maken van het welzijnsniveau van het paard.

De uiteindelijke doelstelling van de Sectorraad Paarden is om het bewustzijn omtrent paardenwelzijn bij houders van paarden te vergroten en hen te wijzen op verbeterpunten.


Geen nieuwe inspecties

Een aantal hippische bedrijven hebben de afgelopen jaren op basis van inspecties het KPW ontvangen. Nu dit keurmerk niet verder wordt uitgerold, worden er geen nieuwe inspecties meer aangeboden. Keurmerkhouders ontvangen geen factuur meer van Stichting Welzijn Paard. Zij mogen het bord houden en laten hangen aan de gevel als zij dat willen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer