Onderzoek SRP: 76 procent paardenhouders houdt dier niet alleen

Maar liefst 76 procent van de paardenhouders geeft aan dat de paarden in een wei of paddock staan samen met andere paarden. Slechts 1,7 procent geeft aan dat er bij hen op stal geen sociaal, visueel of fysiek contact mogelijk is tussen paarden. Dat blijkt uit onderzoek. De Sectorraad Paarden (SRP) moedigt eigenaren aan om deze paarden uit een sociaal isolement te halen. Toch is op tijd rust ook een must.

Onderzoek+SRP%3A+76+procent+paardenhouders+houdt+dier+niet+alleen
© Jos Thelosen

Het dit jaar gepubliceerd onderzoek van ruitersportcentrabond FNRS, paardensportbond KNHS, stamboek KWPN en LTO is gebaseerd op informatie van drieduizend respondenten. Afgelopen weken is er in de media veel aandacht besteed om paardenhouders bewust te maken van voldoende sociaal contact. Veel paarden in Nederland hebben gelukkig de mogelijk tot sociaal contact met andere paarden, stelt de SRP.

De sectorraad heeft twaalf richtlijnen opgesteld in de Gids voor Goede Praktijken. Daarin is een duidelijke regel opgenomen over het individueel houden van paarden, namelijk 'het houden van één paard is onwenselijk, tenzij dagelijks contact met een of meer soortgenoten mogelijk is'.


Essentiële behoefte

Sociaal contact is voor paarden een essentiële behoefte. De Gids voor Goede Praktijken stelt dat sociaal contact met andere paarden dagelijks mogelijk moet zijn. Dit betekent binnen gezichtsafstand, besnuffelen of aanraking. Dit heeft gevolgen voor de optimale manier van huisvesten van paarden. De huisvesting moet zo worden ingericht om aan deze natuurlijke behoefte te kunnen voldoen.

Paardenwelzijn is meer dan alleen sociaal contact met soortgenoten. Ook bijvoorbeeld beweging, verzorging, voeding, huisvesting, gezondheid en wijze van inzet zijn belangrijke componenten die het totale welzijn van een paard definiëren. Ook slaap- en rustgedrag zijn belangrijke aspecten.


Verstoord slaappatroon

Zo gaat een Zweeds onderzoek in op het slaap- en rustgedrag van paarden bij verschillende huisvestingssystemen. Groepshuisvesting geeft paarden de mogelijkheid om vrijer te bewegen en meer mogelijkheden om hun sociaal gedrag te tonen. Maar het onderzoek toont aan dat het sociale gedrag ook een verstoord slaappatroon kan veroorzaken. Paarden maken elkaar wakker en dwingen elkaar om ongeveer elke tien minuten te bewegen.

Een Italiaans onderzoek laat zien dat het de slaap bevordert wanneer paarden overnachten in een individuele stal die grotendeels is afgeschermd van omgevingsinvloeden. De SRP vindt daarom belangrijk dat paardenhouders het totale welzijn van paarden in beeld houden en niet alleen focussen op slechts enkele welzijnsaspecten.

De SRP vindt het belangrijk dat paarden in hun natuurlijk behoefte kunnen voorzien. Het afdwingen van regelgeving om paarden niet individueel te huisvesten is volgens de sectorraad niet de manier om het permanent individueel houden van paarden tegen te gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer