5 vragen over sociaal isolement paarden

Het permanent houden van een paard zonder soortgenoten stond de afgelopen weken in verschillende media ter discussie. Het gebrek aan sociaal contact kan leiden tot ‘chronische stress’. De Sectorraad Paarden, waar LTO bij is aangesloten, is het daar mee eens. Maar stelt ook dat goed dierenwelzijn meer is dan dit.

5+vragen+over+sociaal+isolement+paarden
© Jos thelosen

Waarom deze aandacht?

Vanuit dierenactiegroepen wordt er aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Zo heeft Dier&Recht het over ‘eenzame opsluiting’. Omdat dit in hun ogen leidt tot chronische stress, wil de organisatie een verbod op het houden van paarden in isolement. Dit verbod bestaat al in Duitsland, Zweden en Zwitserland. In Nederland zou een op de vijf paarden in handen van een particulier in zo’n isolement worden gehouden.


Hoe zit dit in de praktijk?

Uit onderzoek van De Federatie Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS), paardensportbond KNHS, Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) en LTO blijkt dat 76 procent van de paardenhouders aangeeft dat de paarden samen met soortgenoten in een wei of paddock staat.

Slechts 1,7 procent van de paardenhouders geeft aan dat er bij hen op stal geen sociaal, visueel of fysiek contact mogelijk is tussen paarden. Het onderzoek werd uitgevoerd onder drieduizend respondenten.


Wat vindt de sector hier van?

De Sectorraad Paarden (SRP) is blij dat veel paarden in ons land de mogelijkheid hebben tot sociaal contact met soortgenoten. SRP moedigt eigenaren ook aan om paarden uit een sociaal isolement te halen. Het is hierbij belangrijk om het totale welzijn van het paard in beeld te houden; een goed dierenwelzijn is namelijk meer dan paarden samen huisvesten, geeft de sectorraad aan


Wat is nog meer belangrijk?

Elke paardenhouder is verplicht paarden goed te houden, te verzorgen en te huisvesten. Dit is omschreven in de Gids voor Goede Praktijken van de sectorraad. Daarbij gaat het ook om bijvoorbeeld beweging, voeding, huisvesting, wijze van inzet van een bepaald type paard en het slaap- en rustgedrag.


Dat kan met groepshuisvesting?

Groepshuisvesting, waarbij paarden in een – vaak wat grotere – groep worden gehouden, is goed voor beweging en sociaal gedrag. Dit wordt door sommigen als ideaal gezien.

Uit Zweeds onderzoek komt naar voren dat het sociale gedrag ook een verstoord slaappatroon kan veroorzaken. Paarden maken elkaar wakker en dwingen elkaar om ongeveer elke 10 minuten te bewegen. Italiaans onderzoek laat zien dat het de slaap bevordert wanneer paarden overnachten in een individuele stal die grotendeels is afgeschermd van omgevingsinvloeden.

De sectorraad vindt het belangrijk dat wordt gekeken naar het totale welzijn en niet te focussen op slechts enkele aspecten. Dan zouden andere welzijnsaspecten vergeten kunnen worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  11° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer