Melkveehouders pakken op nieuwe plek betere kansen

Bert en Esther Ruitenberg verhuisden met hun bedrijf naar de andere kant van de Vecht. Maar dat was niet de enige verandering. Andere koeien, automatisch melken en veel contact met consumenten zijn ingrediënten voor de nieuwe situatie.

Melkveehouders+pakken+op+nieuwe+plek+betere+kansen
© Ruben Meijerink

Een groot bord aan de weg vertelt voorbijgangers dat ze welkom zijn bij boerderij Klein Slendebroek. Officieel sinds 1 januari zijn Bert en Esther Ruitenberg de ondernemers op het fraai gelegen melkveebedrijf in Hoonhorst, in de Overijsselse gemeente Dalfsen.

Het paar boerde tot eind vorig jaar elders in Dalfsen. 'De rentmeester van landgoed Den Aalshorst, de verpachter, polste of we in waren voor een verplaatsing naar een ander bedrijf binnen het landgoed. Een ondernemer stopte ermee', vertelt Bert Ruitenberg. 'Daar hoefden we niet heel lang over na te denken. We hadden een mooi bedrijf met 95 koeien en 45 stuks jongvee, maar er waren ook nogal wat beperkingen.'

Erf en bedrijfsgebouwen lagen ingeklemd tussen de N340 en rivier De Vecht. De ondernemers hadden een huiskavel van 8 hectare in de uiterwaarden. Ze pachtten naar eigen zeggen nogal wat losse grond met weinig zekerheid richting toekomst. Ruitenberg: 'En door de ligging nabij een waterwingebied viel bij ons de derogatie vorig jaar al weg, waardoor we fors mest moesten afvoeren.'

We willen anderen hier ook laten genieten. Ons motto is: stop, kijk, luister en verwonder

Esther Ruitenberg, melkveehouder in Hoonhorst

Ruitenberg verkocht de bedrijfsgebouwen op de oude locatie aan Den Aalshorst. Die gaat ze slopen en gebruikmaken van de gemeentelijke rood-voor-roodregeling.

Op de nieuwe plek, deels gepacht en deels in eigendom, zien de veehouders betere kansen richting de toekomst. Ze hebben nabij de bedrijfsgebouwen zo'n 72 hectare grond in gebruik. De melkveestapel telt nog steeds ruim negentig koppen. Maar het zijn wel andere koppen. 'We hebben de Jersey-veestapel van de vertrekkende boer overgenomen. Jerseys passen goed op deze boerderij. Ze passen ook bij het verhaal dat wij willen uitdragen', stelt Esther Ruitenberg.


Zoon helpt mee

Het werk bij de koeien neemt Bert Ruitenberg grotendeels voor zijn rekening. Hij krijgt daarbij regelmatig hulp van zoon Roy, die drie dagen per week buitenshuis werkt en de rest van de tijd veel energie besteedt aan boerderij Klein Slendebroek.

'Zo'n verplaatsing brengt een heleboel werk met zich mee', laat Ruitenberg weten. 'De eerste maanden hebben we veel tijd gestoken in de kennismaking met de dieren en het inrichten van de stallen. Zo vernieuwden we onder meer de huisvesting voor de jongste kalveren.' Sinds kort staan er twee melkrobots.


Activiteiten buiten bedrijf

Op hun nieuwe stek zien de ondernemers volop kansen. 'Daarbij denken we niet direct aan meer koeien. Wij voelen ons prettig bij het bewandelen van wegen waarbij de nadruk niet ligt op bulkproductie', zegt Ruitenberg. 'Daar komt bij dat Esther naast de boerderij een trainingsbureau heeft. En ik wil ook graag tijd vrij kunnen maken voor activiteiten buiten het bedrijf. Zo ben ik onder meer actief in de plaatselijke politiek.'

Meer toegevoegde waarde realiseren de melkveehouders onder meer door de afzet aan Holland Jersey, een samenwerkingsverband van vijftien melkveehouders. Ze laten hun melk verwerken tot een breed scala aan producten die onder de merknaam Holland Jersey in de supermarkt te koop zijn.

Esther Ruitenberg benut de Jersey-zuivelproducten en kaas om ze in de eigen onbemande boerderijwinkel aan de man te brengen. 'Dat combineren we met een melktap waar mensen rauwe melk kunnen kopen. Ondanks dat we nog maar enkele maanden bezig zijn, hebben we al veel mensen gesproken. Klanten kun je in grote lijnen indelen in twee groepen: mensen die komen voor een natuurlijker product met veel smaak en mensen die veel waarde hechten aan het gezondheidsaspect van onze melk.'


Ruitenberg wil een brug slaan met de maatschappij.
Ruitenberg wil een brug slaan met de maatschappij. © Ruben Meijerink

De erfbezoekers van Bert en Esther Ruitenberg hebben zeer verschillende achtergronden. 'Dat loopt uiteen van stadsbewoners uit de Randstad tot immigranten. En van inwoners van Hoonhorst tot mensen die op primitieve wijze een huisje in het bos bewonen. Dat is ook precies wat we willen; een fijne plek bieden voor iedereen. Daar word je zelf rijk van', geeft Ruitenberg aan.

Naast de boerderijwinkel is een overdekt rustpunt ingericht waar bezoekers terechtkunnen voor een kopje koffie of thee. Daarnaast bieden Bert en Esther Ruitenberg kampeerders de gelegenheid te overnachten op boerderij Klein Slendebroek. 'Het zijn trekkersplaatsen zonder voorzieningen, bedoeld voor mensen met een klein tentje.'

Zelf hebben de ondernemers vorig jaar in Canada ervaren hoe waardevol het kan zijn dat je ergens je tentje op mag zetten en mag genieten van de rust, schoonheid en natuur in de omgeving. 'We zien onszelf op deze plek als voorbijgangers in het leven. We vinden dat we ook anderen de gelegenheid moeten geven hier te genieten. Ons motto is: stop, kijk, luister en verwonder', besluit Ruitenberg.


Bert en Esther Ruitenberg, melkveehouders in Hoonhorst
Bert en Esther Ruitenberg, melkveehouders in Hoonhorst © Ruben Meijerink

Bedrijfsgegevens

Naam: Bert en Esther Ruitenberg Plaats: Hoonhorst (OV) Bedrijf: Boerderij Klein Slendebroek Grootte: 95 Jersey-koeien en bijbehorend jongvee op 72 hectare grond, vooral grasland. De melk wordt geleverd aan Holland Jersey en een deel van de zuivelproducten wordt verkocht in de boerderijwinkel. De ondernemers hebben bij het melkveebedrijf ook een rustpunt en kampeerplaatsen gerealiseerd.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer