Jersey-koeien doen het goed in Dalfsen

Melkveehouder Henk van Gelder houdt sinds vijf jaar Jersey-koeien op zijn monumentale boerderij in Dalfsen. Hij experimenteerde eerst met een paar runderen en heeft nu een koppel van zo'n honderd dieren.

Van Gelder kijkt tevreden rond over zijn erf. Het publiek heeft, ondanks het frisse weer, de boerderij tijdens zijn open dagen goed weten te vinden. 'In feite past natuurlijk elk koeienras hier in dit landschap, maar de Jersey kleurt wel erg mooi bij de oude boerderijen en houtwallen. Het is een fraai plaatje waar toeristen graag op af komen. Ook gewoon doordeweeks. Dan kunnen ze via de melktap en kaasautomaat ook onze producten kopen.'

De Jersey-koe is een oerras dat oorspronkelijk afkomstig is van het gelijknamige Britse eiland. Van Gelder is blij dat hij gekozen heeft voor dit ras. 'Een goede Jersey is een beetje langgerekte koe met een compact uier. Een koe met lange levensduur die zo'n zes à zeven lactaties mee kan. Het is een knuffelbare koe. En door zijn beperkte afmeting past dit ras erg goed in de traditionele stallen van ons bedrijf.'

Tevreden boer

De boer is tevreden over de stijgende belangstelling voor Jersey-producten en de huidige bedrijfsvoering op zijn bedrijf. 'Ik zou hier nog wel wat kunnen groeien als ik zou willen. Maar met dit koppel van honderd koeien kan ik nu mooi alle werkzaamheden zelf doen. En dat voelt goed.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  15° / 10°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 10°
  50 %
Meer weer