'Ik wil de kloof tussen boeren, burgers en politiek dichten'

Het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GrAJK) heeft een nieuwe voorzitter. Conner Pelgrim uit Westernieland is teeltadviseur, loonwerker en werkt samen met een akkerbouwer met de intentie om het bedrijf over te nemen.

%27Ik+wil+de+kloof+tussen+boeren%2C+burgers+en+politiek+dichten%27
© GrAJK

Wat is uw drijfveer om bestuurlijk actief te worden?

'Er verandert veel in agrarisch Nederland, maar bij veel besluiten gaat het meer om de emotie dan om de ratio. Dat is voor mij een belangrijke beweegreden: ik wil een brug slaan en de kloof tussen boeren, burgers en politiek dichten.

Als er geen legalisatie komt van de PAS-melders, dan hoeft er niets veranderen

Conner Pelgrim, voorzitter GrAJK

'Ik heb Plantenwetenschappen gestudeerd in Wageningen. Voorheen was dat een boerenopleiding, nu zitten er veel mensen zonder directe link met de landbouw. Deze mensen bepalen wel voor een deel het beleid en het geluid in de media.'


Hoe is de stemming onder jonge boeren in Groningen?

'Wisselend. Jonge boeren maken zich zorgen over wat nog komen gaat, maar hebben nog wel vertrouwen in de toekomst. Zorgen zijn er onder meer over de politieke wind, het beschikbaar blijven van gewasbeschermingsmiddelen en de gekleurdheid in de media. Als GrAJK willen we een goed en duidelijk tegengeluid laten horen en het onbegrip voor onze sector wegnemen.'


Waar is de meeste behoefte aan bij de jonge boeren?

'Duidelijkheid en dan vooral voor PAS-melders en interimmers. We zijn binnen het Provinciaal Programma Landelijk Gebied druk in gesprek over de transitie van het landelijk gebied. Maar als er geen legalisatie komt van de PAS-melders, dan hoeft er niets veranderen. Dan gaan bedrijven failliet en is die hele transitie niet nodig.'


Bij wie ligt de bal voor perspectief?

'Wij willen vooruit. Het is aan de politiek om hiervoor ruimte te bieden. De manier waarop de politiek wordt bedreven, baart me zorgen. Er lijkt wat te veranderen in Den Haag en Brussel, maar de vraag is of dat tijdelijk is en alleen maar een reactie op boerenprotesten en de Europese verkiezingen of dat de urgentie van voedselzekerheid en voedselveiligheid echt wordt gezien.

'Wij produceren hier veilig voedsel met een lage milieubelasting. Ik verbaas me echt over de onwetendheid en die blinde vlek van de burger wat dat betreft. Daar ligt een grote drijfveer voor mij.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer