Utrechtse PAS-melders krijgen prioriteit in stikstofbank

PAS-melders in provincie Utrecht moeten voorrang krijgen bij de uitgifte van stikstofruimte uit de Utrechtse stikstofdepositiebank. Dat voorstel legt het provinciebestuur binnenkort voor aan Provinciale Staten.

Utrechtse+PAS%2Dmelders+krijgen+prioriteit+in+stikstofbank
© Dirk Hol

Utrecht kent sinds de zomer van 2023 een eigen stikstofbank. Om PAS-melders te helpen bij de legalisatie van hun bedrijf, moet ruimte uit de bank met voorrang voor hen bestemd zijn. De kanttekening is wel dat de vrijkomende ruimte altijd eerst ten goede komt aan natuurherstel.

Wanneer dat niet nodig blijkt zal de ruimte, met de wettelijke afroming van 30 procent voor natuur, in eerste instantie naar PAS-melders gaan. De ruimte kan ook worden ingezet voor onder meer de energietransitie en woningbouw.

Een stoppende veehouder kan de stikstofruimte ook voor een andere agrariër reserveren. Het moment waarop deze ruimte vervolgens uitgegeven en gebruikt kan worden, is afhankelijk van de staat van de natuur in het betreffende gebied en moet in het gebiedsproces passen.


'Eigenlijk aan het Rijk'

Gedeputeerde Mirjam Sterk: 'In de depositiebank verzamelen we stikstofruimte, die we kunnen inzetten om problemen voor zowel de natuur als de boeren vlot te trekken. Hoewel het eigenlijk aan het Rijk is om met een oplossing voor PAS-melders te komen, hebben we met deze bank een instrument in handen waarmee we, als er ruimte is, ook als provincie kunnen helpen.'

Daarnaast helpt de stikstofbank volgens Sterk om de gebiedsgerichte aanpak te vergemakkelijken en meer ruimte te creëren voor het verlenen van juridisch houdbare vergunningen.

Provinciale Staten besluiten in de Statenvergadering van 26 juni of zij met het voorstel van het provinciebestuur instemmen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer