Noord-Holland biedt PAS-melders helpende hand met stikstofbank

Provincie Noord-Holland stelt een stikstofbank in. Hiermee wil ze Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders en interimmers aan stikstofruimte helpen om daarmee de onzekere situatie op te lossen waarin deze bedrijven verkeren sinds de PAS-uitspraak in 2019.

Noord%2DHolland+biedt+PAS%2Dmelders+helpende+hand+met+stikstofbank
© Burt Sytsma

Met de stikstofbank wil de provincie stikstofruimte die op een bepaalde plek vrijkomt, bijvoorbeeld door een stoppende veehouder, beschikbaar stellen aan andere ondernemers. Noord-Holland gaat zelf actief op zoek naar bedrijven die ruimte kunnen inbrengen, 'omdat stikstofruimte niet voor het oprapen ligt'. Overigens wordt van alle ingebrachte stikstofruimte 40 procent afgeroomd. De wettelijke grens hiervoor ligt op 30 procent, maar wordt door de provincie verhoogd om de natuur extra te helpen.

De verantwoordelijkheid voor het oplossen van de knelgevallen bij PAS-melders en interimmers ligt officieel bij het Rijk, maar Noord-Holland wil graag zelf ook bijdragen aan een oplossing. In het coalitieakkoord werden hierover al afspraken gemaakt, waardoor het college nu de stikstofbank invoert. Provinciale Staten hoeven geen groen licht te geven.


'Er zit nu onvoldoende vaart achter en onze ondernemers en hun gezinnen leven al sinds 2019 in grote onzekerheid. Daarom kijkt Noord-Holland wat ze zelf kan doen', zegt gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB). 'Het is de eerste keer dat op deze manier een oplossing wordt gezocht voor PAS-melders en interimmers. Dat is spannend. Ik hoop dat we binnenkort een aantal PAS-melders goed nieuws kunnen geven.'


Beweging in gang

De provincie roept ondernemers die stikstofruimte willen aanbieden op contact op te nemen via stikstof@noord-holland.nl. Op die manier hoopt ze een beweging in gang te zetten waarbij ondernemers elkaar kunnen helpen. Naast de instelling van de bank voor PAS-melders, blijven de al bestaande banken voor de woningbouw en verduurzaming van de industrie van kracht. Wanneer stikstofruimte vrijkomt, beslissen Gedeputeerde Staten per geval in welke bank de stikstof terechtkomt.

Behalve de stikstofbank staat de provincie voortaan het verleasen van stikstofruimte toe. Dit betekent dat stikstofruimte die door een bedrijf tijdelijk niet wordt gebruikt, kan worden ingezet door een ander bedrijf. Naar verwachting biedt dit verleasen vooral een oplossing voor woningbouw- of infrastructuurprojecten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer