Rabobank neemt aansturing coöperatie op de schop

De algemene ledenraadsvergadering van Rabobank heeft woensdag ingestemd met een ingrijpende reorganisatie van de Nederlandse divisie van de bank. Belangrijkste wijziging is de oprichting van vijf regio's en het creëren van de functie van coöperatief directeur.

Rabobank+neemt+aansturing+co%C3%B6peratie+op+de+schop
© Twan Wiermans

De reorganisatie is volgens Rabobank-topman Stefaan Decraene nodig om de slagvaardigheid van de bank te verbeteren. 'Met als doel vereenvoudiging, meer klantgerichtheid en een betere ledenbetrokkenheid. Met dit besluit gaan we daar verder aan werken, want Rabobank wil een nog betere bank worden. Allereerst voor onze klanten. Dat staat in alles voorop.'

Door de herinrichting van Rabobank Retail NL ontstaan er vijf regio's met elk een directeur voor de klantsegmenten bedrijven, particulieren, private banking en verzekeren. Het Nederlandse Retail-bankbedrijf staat per 1 april onder leiding van Carlo van Kemenade die daarmee ook is toegetreden tot de groepsdirectie van Rabobank.

Op lokaal niveau – de bank kent 78 lokale werkgebieden – blijft een bankdirecteur aan het roer staan. Deze heeft een rol als bankdirecteur en is boegbeeld in de lokale samenleving. Daarnaast creëert Rabobank in veertien kringen de functie van coöperatief directeur. Deze moet de ledenbetrokkenheid versterken en de impact van de bank in maatschappelijke transities, zoals in de landbouw en energiesector, vergroten.


Helpen met transities

'De coöperatief directeuren zijn verbinders in de maatschappelijke en bestuurlijke netwerken en ondersteunen hun commerciële collega's om klanten te helpen met de transities', aldus de omschrijving van de bank zelf.

Met deze reorganisatie verliest Rabobank weer iets van zijn coöperatieve identiteit. Dit proces is al jaren gaande. Zo telde de bank tien jaar geleden 130 ledenraden. Zestig jaar geleden waren dat er 1.300. Een schril contrast met de 78 van nu. Vroeger konden ledenraden besluiten blokkeren, nu hebben ze vooral een adviserende functie.

Voorzitter van de raad van commissarissen Marjan Trompetter benadrukt dat Rabobank een coöperatie blijft. 'Rabobank kent een 125-jarige traditie als coöperatie. Dat is en dat blijft zo. De rol en bevoegdheden van de algemene ledenraad veranderen niet in het voorstel. De lokale commissarissen en ledenraden kunnen ook in het nieuwe model een oordeel vormen over de wijze hoe Rabobank zijn klanten bedient en de realisatie van maatschappelijke impact.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer