Totale leefoppervlakte pluimvee telt mee voor stoppersregeling

Een gecertificeerde scharrelruimte op een pluimveebedrijf telt mee bij de totale leefoppervlakte en komt daarom in aanmerking voor subsidie uit de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting (Lbv-plus). Ook pluimveehouders die al een aanvraag hebben ingediend, komen hier nog voor in aanmerking.

Totale+leefoppervlakte+pluimvee+telt+mee+voor+stoppersregeling
© Niek Stam

In de Lbv en Lbv-plus staat dat de oppervlakte van (overdekte) uitlopen geen onderdeel is van het dierenverblijf. 'Vanuit de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP is bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangekaart dat dit niet juist is', zegt voorzitter Kees de Jong. 'Aan de hand van de keuringsrapporten die voor elke stal de leefmeters aangeven, hebben we gesteld dat het niet meetellen van de scharrelruimte hoort bij het aantal leefmeters voor de dieren en dat het niet juist is om die niet mee te tellen. Het doet geen recht aan de feitelijke situatie.'

Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft vastgesteld dat scharrelruimtes geen (overdekte) uitlopen zijn. Deze zijn onderdeel van het dierenverblijf. Dit geldt alleen voor scharrelruimtes met een geldig stalcertificaat van een onafhankelijk certificeringsbureau. Bij haar overweging heeft de minister meegenomen dat een scharrelruimte als onderdeel van het huisvestingssysteem kan worden gezien. Dit kan volgens artikel 2.70 van het Besluit houders van dieren. Daarom zijn de keuringsrapporten de basis voor het aantal subsidiabele meters in de Lbv en Lbv-plus. Het subsidiebedrag is gebaseerd op de totale oppervlakte van dierenverblijven.


Aanvraag aanpassen

Pluimveehouders die de Lbv of Lbv-plus al hebben aangevraagd, maar nog geen beslissing hebben gekregen, krijgen binnenkort een e-mail van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hierin staat hoe ze de scharrelruimtes nog kunnen toevoegen aan de aanvraag. Pluimveehouders die al een beslissing hebben gekregen, hebben op 4 maart al een e-mail gekregen.

Pluimveehouders die nog een aanvraag willen doen voor de Lbv-plus, kunnen de oppervlakte van de scharrelruimte opgeven bij de aanvraag. Daarbij moeten ze ook het stalcertificaat meesturen. Met de rekentool op de website van RVO is vooraf een schatting te maken van het subsidiebedrag.


Beschikbaarheid budget

Voor pluimveehouders die al een positieve beslissing hebben ontvangen, komt de extra vergoeding uit een ander budget. De positieve beslissing blijft gewoon gelden, ook met de extra vergoeding.

Het is nog niet zeker of er genoeg budget is voor alle aanvragers van de Lbv en Lbv-plus. Het kabinet wil extra geld beschikbaar stellen. De Eerste Kamer en de Europese Commissie moeten dit nog goedkeuren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer