Weinig animo voor stoppersregeling onder Vlaamse varkenshouders

Nog maar 7 van de 236 Vlaamse varkenshouders die zich hebben aangemeld voor de vrijwillige stoppersregeling hebben het aanbod definitief geaccepteerd, meldt dagblad De Tijd. Er zijn meerdere redenen waarom de ondernemers twijfelen.

Weinig+animo+voor+stoppersregeling+onder+Vlaamse+varkenshouders
© Twan Wiermans

Een van die redenen zijn de hogere prijzen die de ondernemers momenteel krijgen. Zeker omdat de Belgische varkenshouders lang kampten met te lage prijzen na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest.

Daarnaast is de vergoeding voor oudere stallen te laag, luidt de kritiek volgens het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw. Verder geldt er een beroepsverbod voor de bedrijven die stoppen. Varkenshouders hebben nog tot oktober om zich voor de eerste opkoopregeling aan te melden.

De Vlaamse regering zet met de stopzettingsregeling in op 30 procent krimp van de varkenssector in 2030. Minister Zuhal Demir van Omgeving gaat ervan uit dat dit doel nog haalbaar is. In het najaar van 2023 is een tweede stopzettingsregeling gestart. De termijn hiervan sluit op 19 januari. Tot nu toe hebben zich hiervoor 155 varkenshouders gemeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer