Van der Wal overweegt beslistermijn Lbv te verlengen

Demissionair minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof overweegt de beslistermijn voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) te verlengen. Dit moet ondernemers helpen om alle mogelijke opties te verkennen.

Van+der+Wal+overweegt+beslistermijn+Lbv+te+verlengen
© Jos Thelosen

De roep om de beslistermijn te verlengen, klinkt vanuit de sector en vanuit bedrijfsadviseurs steeds luider. Volgens onder meer DLV Advies kunnen boeren nu geen goede afweging maken. De innovatie- en verplaatsingsregelingen zijn nog niet bekend. Van der Wal heeft aangekondigd dat de verplaatsingsregeling er in de eerste helft van 2024 komt. Voor sommige veehouders kan dat mogelijk een goed alternatief zijn.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) laat in een reactie weten dat de Europese Commissie kritisch is over het verlengen van de beslisperiode. Toch wil het ministerie ondernemers 'waar mogelijk in de gelegenheid stellen om eerst alle mogelijke opties te verkennen voordat ze een definitief besluit moeten nemen'.


De Lbv-regeling is er voor vrijwillige stoppers en de Lbv-plusregeling voor vrijwillige stoppers die piekbelaster zijn. De openstellingstermijn van de Lbv is gesloten op 1 december 2023. Aanmelden voor de Lbv plus-regeling kan nog wel.


Voldoende financiële ruimte

Volgens het ministerie van LNV is er met het onlangs door de Tweede Kamer verhoogde budget voldoende financiële ruimte om aan alle aanvragen te kunnen voldoen. Daardoor is het niet nodig om voor de Lbv aparte potjes te hanteren per dierlijke sector.

Dit 'ontschotten' en de verhoging van het budget ligt opnieuw ter goedkeuring bij de Europese Commissie. Daarnaast moet de Eerste Kamer de LNV-begroting, met het extra budget, nog behandelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer