'Voorjaar, meer bezoekers om ons bedrijf te laten zien'

Vorige week had ik eindelijk het voorjaarsgevoel. Dat heb ik gemist. De zon is weer gaan schijnen, er was weinig regen en de eerste werkzaamheden op het land konden beginnen. Wel voorzichtig, want we wonen gedeeltelijk op veengrond waardoor de bodem op sommige plekken nog nat is.

%27Voorjaar%2C+meer+bezoekers+om+ons+bedrijf+te+laten+zien%27
© Dirk Hol

Ik vind het altijd een mooie periode, waarin we richting een nieuw seizoen gaan. Als het weer en de bodem het toelaten, kunnen de koeien naar buiten en komen er veel meer bezoekers naar onze boerderij.

Binnen onze filosofie en benadering van duurzaamheid hoort de deuren openen er helemaal bij. Wij proberen zo duurzaam mogelijk te zijn, in alles wat wij doen. Dat betekent uiteraard voor de ecologische kant, dierenwelzijn staat op één, samen met goed bodembeheer, natuurbescherming en landschapsmanagement. Maar zeker ook de economische en sociale kant zijn voor ons van belang; innovatie, kennisdeling, samenwerking en educatie zijn de pijlers hieronder.

Wij laten graag zien wat wij doen om goed, gezond en veilig voedsel te maken. Dat is ook de reden waarom wij een aantal jaar geleden zijn begonnen met het organiseren van allerlei activiteiten om veel mensen de boerderij te laten zien. Inmiddels komen er veel verschillende soorten groepen, van schoolklassen tot beleidsmakers.

Wij laten graag zien wat wij doen om goed, gezond en veilig voedsel te maken

Judith de Vor, melkveehouder, educatieboerin en bestuurskundige in Snelrewaard

Het geeft een ander soort voldoening, als je ziet dat mensen daadwerkelijk genieten van dieren, de natuur en de rust, maar ook meer kennis en begrip krijgen voor wat je allemaal doet. Voor de toekomst van de land- en tuinbouw is het belangrijk is dat we laten zien wat de meerwaarde is van de producten die wij hier in Nederland maken en op welke duurzame en innovatieve manier wij dat doen. Mooi om daar aandacht voor te hebben en niet alleen voor de algemenere en soms wat minder positieve kijk op wat we doen.

Ik ga graag het gesprek aan. Bezoekers zijn van harte welkom om zelf te beleven en te zien wat we doen. Maar het is ook belangrijk om er zelf op uit te trekken om bij verschillende groepen en organisaties inzichten te delen, de waarden van onze boerderij, de benadering over duurzaamheid en hoe ik dat doe. Maar vooral ook hoe je hierin samenwerking vormgeeft. Samen kom je tot nieuwe inzichten en het geeft mij veel energie en plezier om met veel verschillende mensen in contact te komen en te leren.

Daarom is juist die sociale component van duurzaamheid voor ons zo belangrijk. Want dat geeft ons veel energie en inspiratie om het bij onszelf weer een beetje beter en mooier te doen. Laat het voorjaar maar beginnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
  • Vrijdag
    17° / 12°
    40 %
Meer weer