'Niet alles is slecht geregeld in Nederland'

Meestal gaan mijn columns over zaken die mij niet aanstaan qua politiek of regelgeving. Maar het is goed om er af en toe ook eens bij stil te staan dat niet alles slecht is geregeld in Nederland. Sterker nog: soms is het erg fijn om hier te wonen.

%27Niet+alles+is+slecht+geregeld+in+Nederland%27
© Dirk Hol

Met veel van de keuzes die in Nederland en in Europa worden gemaakt, ben ik het oprecht oneens. Ik vind dat wij boeren goede producten maken, met respect voor dier, natuur en milieu. Ik vind ook dat wij daar niet de erkenning voor krijgen die we verdienen, zowel financieel als maatschappelijk. Een terechte vraag aan mij zou daarom zijn: als je dat werkelijk vindt, waarom ga je dan niet emigreren?

Als je eerlijk bent, dan moet je toegeven dat sommige zaken in Nederland gewoon zeer goed geregeld zijn. Onze oudste dochter kon niet meekomen op de basisschool. Haar twee jaar jongere zusje haalden haar in. Deze zomer is ze begonnen op het speciaal onderwijs. Het is een schot in de roos.

De aansluiting die ze op haar oude school miste, heeft ze nu wel gevonden. Daardoor is ze straks beter voorbereid op een plek in de maatschappij, die ze ongetwijfeld gaat vinden. En de bus die haar brengt, waar ik zo tegenop zag, stapt ze elke dag lachend in en uit.

Een goede plek om te leven, is mij meer waard dan een hoger inkomen

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren (GL)

Onze dochter volgt ongetwijfeld een bijzonder dure vorm van onderwijs. En alles wordt betaald door de overheid. Dat is terecht, want zonder goede school zou ze in een situatie terechtkomen waarin ze levenslang niet voor zichzelf kan zorgen.

Gelukkig hebben we in Nederland een vangnet dat mensen opvangt wanneer ze dreigen te vallen. Ook daarvoor betalen we belasting, en dat moeten we dan maar zonder al te veel mopperen doen. Als je een keer van dat vangnet gebruikmaakt, zoals wij voor onze dochter, dan word je jezelf daarvan bewust.

Ook hebben we in Nederland een democratie die redelijk goed werkt. Zelfs in een land als de Verenigde Staten is dat geen vanzelfsprekendheid. In onze democratie worden soms keuzes gemaakt waar ik het met elke vezel in mijn lijf mee oneens ben, maar ze worden tot nu toe wel gemaakt met respect voor iemands bezit en rechten.

Ter vergelijking: in Rusland, enkele jaren geleden nog het land van de onbegrensde mogelijkheden, worden mensen die bloemen leggen vanwege de dood van een oppositielid bestraft met een oproep voor het leger en een zekere dood aan het front.

Alles bij elkaar is Nederland een goede plek om te leven. Dat is mij meer waard dan een hoger inkomen op een plek waar het leven slechter is. Daarmee zeg ik echter niet dat hier niets fout gaat en ik mij nergens boos om maak. Voorlopig is er nog voldoende stof om columns over te schrijven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer