'Perspulp past dit jaar slecht in het rantsoen'

Met verbazing heb ik de paginagrote advertentie van Cosun, die zowel in mijn krant als in de Nieuwe Oogst stond, gelezen. De toekomst is plant is de boodschap die er te lezen staat. Dirk Bruins wijdde er laatst een column aan, waarin hij zich positief uitliet over de innovatieve kracht van Cosun. Dirk heb ik hoog en ik ben het vaak met hem eens. In dit geval slaan zowel hij als Cosun de plank finaal mis.

%27Perspulp+past+dit+jaar+slecht+in+het+rantsoen%27
© Dirk Hol

Het is de kerntaak van Cosun om plantaardige producten, met name suiker, te maken. Het staat Cosun vrij om plantaardige alternatieven voor dierlijke producten te maken en hiermee te adverteren. De manier waarop Cosun nu adverteert en zich afzet tegen dierlijke productie, ervaar ik echter als een stoot onder de gordel. Akkerbouwers en veehouders zouden natuurlijke partners moeten zijn. Als de één zich beter gaat voelen dan de ander, is dat een slechte zaak. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, wat blijkt uit de gerechtelijke uitspraak over gebruik van middelen in de lelieteelt van vorige week.

In een vorig leven heb ik gewerkt als voorlichter bij een voercoöperatie. In die tijd werd er regelmatig een koe gevonden met BSE. BSE kan ontstaan als runderen voer met onvoldoende verhit diermeel gevoerd krijgen. Ondanks dat er al jaren geen diermeel meer werd gebruikt, kwam BSE nog steeds voor. Cosun presteerde het toen om een reclamecampagne voor perspulp te lanceren met de slogan 'Rundveegetariërs', waarmee het op een smerige manier een valse beschuldiging maakte naar de bedrijven die het bijproduct van Cosun moesten verkopen aan melkveehouders.

Nooit was ik minder gemotiveerd om perspulp te verkopen dan toen en geen klant heb ik ooit de productfolder laten zien. Zelfs nu, bij het typen van deze column maak ik mij er weer kwaad om. Op dezelfde manier als toen profileert Cosun zich nu weer. Het doel van de reclamecampagne ontgaat me volledig. Ik snap ook niet hoe de CEO van Cosun, die bij FrieslandCampina vandaan komt, groen licht heeft kunnen geven hiervoor.

Nooit was ik minder gemotiveerd om perspulp te verkopen

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Het is arrogant en misplaatst om als producent van suiker te beweren dat je iets superieurs doet. Maak een goed product en vertel de wereld waarom het zo goed, lekker, gezond of verantwoord is. Helemaal prima, ook als dat product concurreert met wat mijn passie is. In deze advertentiecampagne wordt dat niet gedaan. Cosun profileert zich alleen als bedrijf ten koste van andere voedselproducenten. Daarna klopt het bij de veehouders aan om reststromen af te nemen. Wat mij betreft past perspulp dit jaar slecht in melkveerantsoenen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer