'Ook Noorwegen kent nu onze stikstofcrisis'

Soms leidt het schrijven van een column in de Nieuwe Oogst tot iets wat je vooraf niet aan zag komen. In de zomer schreef ik een column over dat ik met mijn bedrijf piekbelaster ben en wat voor onzekerheid dat geeft. In de herfst werd ik naar aanleiding van die column benaderd door een journalist uit Noorwegen.

%27Ook+Noorwegen+kent+nu+onze+stikstofcrisis%27
© Dirk Hol

Ze wilde graag een verdiepend krantenartikel schrijven over het Nederlandse stikstofbeleid, omdat de Noren daar niets van begrijpen, en vroeg of ik daaraan mee wilde werken. Nu snap ik zelf ook niets van het Nederlandse stikstofbeleid, maar erover praten met een journalist leek mij wel een goed idee. Ik heb haar dus met plezier bij mij thuis ontvangen.

Ze is samen met een fotograaf een hele dag bij mij op bezoek geweest om mee te kijken bij mijn dagelijkse werkzaamheden en te praten over stikstof, hoe het beleid de toekomst van mijn bedrijf bedreigt. Een paar honderd meter bij mij vandaan ligt een stukje stikstofgevoelige natuur van hooguit een paar hectare groot. Het is niet meer dan het terrein rondom het plaatselijke kasteel. Mooi, maar om het nou kwetsbare natuur te noemen…

Het leek mij verhelderend voor iemand uit Noorwegen om te zien wat hier stikstofgevoelige natuur is, dus daar zijn we doorheen gewandeld. We hebben uitgebreid de impact van de stikstofcrisis, de werkelijke betekenis ervan en de dubbele moraal bij de aanpak besproken.

Ze zullen zich vast verbazen over waar wij problemen van maken

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren (GD)

De krant waar het artikel in heeft gestaan heet Klassekampen. Het is een van de grote kranten van Noorwegen en laat zich het beste vergelijken met bijvoorbeeld de Volkskrant. Voor het artikel zijn Kamerlid Tjeerd de Groot (D66), hoogleraar Jan-Willem Erisman, verschillende mensen van BBB en een beheerder van een natuurgebied geïnterviewd. Maar het grootste deel van het artikel gaat over mij en mijn gezin.

Het is een lijvig artikel geworden, maar liefst acht pagina's lang. Op 18 november is het geplaatst. Uiteraard in het Noors, maar met de mobiele telefoon makkelijk te vertalen in het Nederlands. Zonder oordeel beschrijft het de verschillende kanten van de stikstofproblematiek die we over onszelf hebben afgeroepen en daarmee ook de verschillende kanten van de Nederlandse samenleving. Dat het is geschreven door een complete buitenstaander maakt het extra het lezen waard.

Ik vraag me af of de Noren na het lezen van het artikel wel wat begrijpen van het Nederlandse stikstofbeleid. Ze zullen zich ongetwijfeld verbazen over waar wij problemen van maken en hoe we die oplossen. Jammer dat het stuk niet is gepubliceerd in de Nederlandse Volkskrant.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer