'Die stoppersregeling gaat 'm niet worden'

In een vorige column heb ik aangegeven dat ik ben aangemerkt als piekbelaster. Dat betekent dat er aan mij zal worden gevraagd om te stoppen, verplaatsen, extensiveren of innoveren. Uiteraard allemaal op vrijwillige basis.

%27Die+stoppersregeling+gaat+%27m+niet+worden%27
© Dirk Hol

Op dit moment is er maar één recept voor piekbelasters: de 'woest aantrekkelijke' stoppersregeling, waarvoor zij zich tot 1 december kunnen aanmelden. Alle andere mogelijkheden dan stoppen zijn nog niet uitgewerkt. Ik verwacht er weinig van. Het stikstofbeleid is gemaakt in een tijd waarin het geld tegen de plinten klotste. Nu is het op.

Dat betekent dat piekbelasters moeten beslissen over al dan niet stoppen voordat de andere regelingen bekend zijn. Als die alternatieven tegenvallen, is het te laat om nog mee te doen aan de stoppersregeling. Het omgekeerde kan wel: je nu aanmelden en weer terugtrekken als er een aantrekkelijker alternatief is.

Om alle opties open te houden, heb ik mij verdiept in de regeling. Het was eerder al wel duidelijk dat deze niet woest aantrekkelijk is. Misschien wel aantrekkelijker dan de alternatieven, maar dat weten we nog niet. Op zich is er wel echt geprobeerd om een aantrekkelijke regeling te maken. Zo hebben deelnemers het recht op begeleiding door een door de overheid betaalde ondersteuner en wordt er gedurende het traject al een voorschot uitbetaald.

De minachting van beleidsmakers blijkt uit zulke kleine lettertjes

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Vervolgens heeft iemand zich over de regeling gebogen om te kijken waar er wat kon worden bespaard: als een deelnemer zijn bedrijfsgebouwen niet wil laten slopen, bijvoorbeeld omdat hij er caravans in wil stallen, is hij dat niet verplicht.

Er wordt dan alleen niets uitbetaald voor het uit gebruik nemen van de stallen. De deelnemer krijgt dan dus de waarde van de productierechten plus 120 procent van 0. En een Europees beroepsverbod. Wie zijn bedrijfsgebouwen wel wil slopen, krijgt alleen de vierkante meters vergoed van de dierenverblijven en niet van bijvoorbeeld de hygiënesluis.

Het zijn zulke kleine lettertjes waaruit de minachting blijkt van de beleidsmakers richting de veehouders. Dat is triest om te merken. Helemaal nu het stikstofbeleid onderuit is gehaald door onderzoek door de Universiteit van Amsterdam en de minister voor Natuur en Stikstof heeft laten weten toch door te gaan met hetzelfde beleid.

Nu weet ik niet hoeveel ruimte de regeling biedt voor oplossingen op maat. Ik weet ook niet hoe dwingend maatregelen richting piekbelasters zullen worden. Maar als de minister voor een dubbeltje op de eerste rang wil gaan zitten, dan gaat de stoppersregeling 'm niet worden als de manier om de stikstofuitstoot flink te verlagen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer