'Ik ben piekbelaster'

Het hoge woord is eruit: ik ben piekbelaster. Volgens Aerius slaat er meer dan 2.500 mol stikstof van mijn koeien neer op natuurgebieden en daardoor vorm ik een groot risico voor het voortbestaan ervan.

%27Ik+ben+piekbelaster%27
© Dirk Hol

Die conclusie gaat volledig in tegen mijn gevoel. Ik ben geen grote boer en in de buurt ligt alleen een stukje wensnatuur dat een ideale leefomgeving zou zijn voor de kamsalamander, maar die er nooit is aangetroffen.

Het label piekbelaster heeft wel grote gevolgen. Ik kom in aanmerking voor de woest aantrekkelijke opkoopregeling. Daar heb ik een berekening op losgelaten en ik kan er één ding over zeggen: de regeling is niet woest aantrekkelijk. Waar ik mij het meeste zorgen over maak, is welke eisen er in de toekomst worden gesteld aan bedrijven die zijn aangemerkt als piekbelaster.

Deze eisen zijn nu nog niet bekend, maar ze zullen ongetwijfeld de kostprijs verhogen en het boeren moelijker maken. Ik ben bang dat het kiezen wordt tussen uit laten kopen voor te weinig geld of weg laten pesten zonder geld. Vervolgens kan de overheid zeggen dat er weer een boer is gestopt op vrijwillige basis.

Decennia later zal blijken dat de natuur helemaal niet is 'hersteld'

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren

Ik wil helemaal niet stoppen. Ik haal veel voldoening uit mijn bedrijf en ik vind zelf dat ik op een goede manier bezig ben. Ongetwijfeld heeft stikstof invloed op de natuur, maar het bestaat niet dat enkele heel gewone boerderijen een merkbare, laat staan verwoestende, invloed hebben op een natuurgebied dat binnen enkele kilometers afstand ligt.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben een liefhebber van natuur en ik wil mijn uiterste best doen voor de bescherming ervan. Zo zoeken we in het voorjaar naar nesten van weidevogels en laat ik flinke stukken gras eromheen staan zonder dat ik van iemand een vergoeding krijg of verwacht.

Over enkele decennia zal blijken dat de natuur helemaal niet is 'hersteld' na alle miljarden die zijn uitgegeven aan het terugdringen van stikstofuitstoot. Als er dan een parlementair onderzoek komt, wordt de conclusie getrokken dat de focus te eenzijdig heeft gelegen op het verminderen van stikstof vanuit de landbouw. En dat te weinig is gekeken naar de gevolgen van klimaatverandering, waterwinning, de komst van uitheemse planten en noem zo maar op.

Maar voorlopig krijgen wij nog de schuld als ergens niet spontaan de meest prachtige natuur ontstaat. De grootste belediging van de opkoopregeling vind ik het Europese beroepsverbod dat er als trap na aan vastzit. Als straf voor het vernietigen van de natuur en het verpesten van het landschap door het weiden van koeien voor persoonlijk financieel gewin.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer