Geitenmelk was in 2023 duurder

Melkgeitenhouders hebben vorig jaar opnieuw meer voor hun melk gebeurd dan een jaar eerder. Vooral in de zomermaanden lag de prijs hoog. Tegen het einde van het jaar zakte deze weer terug. Desondanks was 2023 een recordjaar. Dat blijkt uit de geitenmelkprijsvergelijking van zes geitenmelkzuivelaars door vakblad Geitenhouderij en LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij.

Geitenmelk+was+in+2023+duurder
© Twan Wiermans

De berekende basisprijs kwam bij levering van 1,1 miljoen kilo uit op bijna 78 cent per kilo (bij 4 procent vet en 3,5 procent eiwit). In 2022 lag de basisprijs bij dezelfde gehalten en een levering van 1,05 miljoen kilo melk op ruim 71,50 cent. In 2021 was dat 68,50 cent.

Sinds de start van de geitenmelkprijsvergelijking in 2006 is de geitenmelkprijs nog nooit zo hoog geweest als vorig jaar. In de zomerperiode van 2023 kende de prijs een piekperiode, met bijna 79 cent in mei en juni. De laatste maanden van het jaar zakt de melkprijs wat terug. Zo was de basisprijs in december 76,42 cent.

Volgens portefeuillehouder Ondernemerschap Henk van Roekel van LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij, waaronder zuivel valt, zijn geitenhouders in het algemeen tevreden met de prijzen. 'Niet alleen omdat de melkprijs hoger is, maar ook omdat de kosten iets zijn teruggelopen. Die combinatie is positief voor de marge die op het bedrijf wordt behaald.'


Grootste daling voorbij

Van Roekel verwacht wel dat de grootste daling in de kosten voorbij is. 'Misschien dat krachtvoer nog een tikkeltje goedkoper wordt. Daartegenover staan ook kosten die hoger zullen worden. Zo staat de mestmarkt in Nederland onder druk. Hoewel wij een andere mestsoort hebben, is er toch meer concurrentie.'

Een verwachting voor 2024 vindt hij moeilijk te geven. 'Geitenhouders zijn bezorgd, omdat ze niet weten wat de zuivelprijzen gaan doen. Die staan onder druk en dalen waarschijnlijk ten opzichte van 2023.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer