Daling geitenmelkprijs verwacht

De geitenmelkprijs staat onder druk. Na augustus is door verwerkers HGM en Bettinehoeve een daling van de melkprijs van 1 tot 2 cent ingezet. De verwachting is dat andere verwerkers deze prijsdaling ook doorvoeren.

Daling+geitenmelkprijs+verwacht
© Twan Wiermans

'De oorzaak van de prijsdaling is dat de afzet van melkpoeders onder druk staat. Twee verwerkers hebben een prijsdaling ingezet. De verwachting is dat dit zijn weerslag heeft op de prijzen van de andere verwerkers', verwacht Henk van Roekel, portefeuillehouder Zuivel van LTO-vakgroep Geitenhouderij.

Ook vorig jaar, toen de Nederlandse melkgeitenprijs achterbleef en uiteindelijk toch een stijging werd ingezet, waren het ook deze verwerkers die een stijging inzetten waarna andere verwerkers volgden.


Voorschotmelkprijs

In juli en augustus bedroeg de gewogen gemiddelde voorschotmelkprijs 73,15 euro en 73,13 euro per 100 kilo standaardmelk. Vergeleken met het gewogen gemiddelde in augustus vorig jaar was er sprake van een stijging van 6,70 euro per 100 kilo, blijkt uit het geitenmelkprijsonderzoek van LTO Nederland en vakblad Geitenhouderij.

De basisprijs is de prijs bij een vast vet- en eiwitpercentage van 4,00 procent vet en 3,50 procent eiwit. In juli en augustus 2023 is de basisprijs van het standaardbedrijf met 1.100.000 kilo melk respectievelijk 78,89 euro en 78,55 euro per 100 kilo.


Gewogen melkprijs

Ten opzichte van het vorige prijsonderzoek in juni 2023 is de gewogen melkprijs gedaald met 1,53 euro per 100 kilo. Lagere vet- en eiwitgehalten in de standaardmelk en prijsaanpassingen lagen hieraan ten grondslag.

De laatste maanden van 2022 liep de geitenmelkprijs flink op. De gewogen gemiddelde voorschotmelkprijs kwam in december 2022 uit op 80,98 euro per 100 kilo standaardmelk, 6,09 euro meer dan in oktober. De gemiddelde (rekenkundige) voorschotmelkprijs in 2022 bedroeg 71,46 euro per 100 kilo standaardmelk. Eind 2022 liepen ook de kosten flink op en kwamen de marges onder druk te staan.


Onvrede en onrust

Van Roekel: 'De melkprijs ligt nu nog hoger dan vorig jaar om deze tijd, maar het is niet zo dat de kostprijsverhogingen er nu niet meer zijn. De prijsdaling die nu voorhanden is, stuit op veel onvrede en veroorzaakt onrust bij geitenhouders. In hoeverre de lagere prijzen de bedrijven raken is erg divers, maar vooral bedrijven die net hebben geïnvesteerd, hebben het lastig.'

Dat de melkprijs in het buitenland harder stijgt dan in Nederland roept veel vragen op bij geitenhouders, merkt de vakgroepbestuurder. 'In Zuid-Europa is een andere markt en daar spelen andere omstandigheden een rol. We volgen dit uiteraard op de voet, maar we zijn geen marktpartij of noteringscommissie', benadrukt hij.


Biologisch

Franse zuivelondernemers en retail onderhandelen eens per jaar over de Franse biologische geitenmelkprijs. In 2022 ging daar halverwege het jaar de melkprijs omhoog. De Franse regering heeft voor dit jaar besloten dat de prijs niet daalt.

Volgens voorzitter Kees Steendijk van de Organic Goatmilk Coöperatie is de biologische markt een lastige markt door de inflatie en minder kindergeboortes in China. 'In Frankrijk weten we voor een groot deel waar we aan toe zijn wat betreft de prijs. Anderzijds zien ook wij aan de kostenkant veel stijgingen. Steeds meer biologische geitenhouders komen hierdoor in een spagaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer