Vleesprijs koeien goed, aanbod groot

De markt voor melkkoeien voor de vleesproductie is in balans. Wel worden meer runderen geslacht, mede doordat de export door blauwtong stilligt. Voor de komende weken wordt een plusje in de prijs voor slachtkoeien verwacht.

Vleesprijs+koeien+goed%2C+aanbod+groot
© Ruben Meijerink

De laatste weken worden relatief veel runderen geslacht, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze houdt de wekelijkse slachtingen bij van slachterijen die er meer dan 150 per week uitvoeren. Van week 2 tot en met 5 van dit jaar lag het totaal op gemiddeld ruim 11.500 slachtingen per week.

Diezelfde weken in 2023 ging het om 10.400 slachtingen, ruim 1.000 minder. In die periode was de melkprijs een stuk hoger dan dit jaar. Daardoor rendeerde het eerder om een koe nog even aan te houden, hoewel de kosten ook hoog lagen. In dezelfde periode in 2022 lag het aantal slachtingen, bij een lagere melkprijs dan nu, op bijna 9.000. Dit was vlak voor de Russische inval in Oekraïne.

RVO registreerde over heel 2023 met 526.000 beduidend meer slachtingen dan in 2022 en 2021, toen het aantal rond de 480.000 lag. Traditioneel worden in de wintermaanden ruim 1.000 dieren per week meer geslacht dan in de zomermaanden. Het is lastig aan te geven wat het effect van blauwtong hierop is.


Mestafzetkosten

Een ander probleem dat mogelijk een rol speelt, zijn de mestafzetkosten. Doordat deze hoger zijn, ligt de rentabiliteit van een minder producerende koe lager. Dit kan reden zijn zo'n koe eerder af te voeren.

Het aanbod van slachtkoeien was een tijd hoog, signaleert veehandelaar Derk-Jan Kuenen. Hij heeft het gevoel dat dit nu wat minder is en bestempelt het als normaal. 'De prijzen waren de laatste maanden stabiel, de markt is aardig in balans. De komende tijd verwacht ik een klein plusje voor de koeien, zeker nu carnaval voorbij is en we richting Pasen gaan.'

Waarom in Nederland meer runderen worden geslacht, vindt Kuenen lastig te zeggen. Mogelijk komt dit doordat bij Vion in Tilburg ook runderen uit België worden geslacht. 'Als ze er daar te veel hebben, worden ze hier geslacht. Andersom gebeurt dit ook.'


Gevolgen blauwtong

De blauwtonguitbraak heeft ertoe geleid dat de export van vee niet bestemd voor de slacht is gestagneerd. Doordat de export van vaarzen op slot zit, blijven veel dieren lopen. Dit geeft volgens Kuenen druk op het gebruiksvee. Daarbij is het aanbod op deze markt al groot.

'Er komen koeien van heel wat stoppers op de markt. De echte kwaliteitskoeien van deze stoppers zijn goed te plaatsen. De mindere dieren gaan al snel naar het slachthuis. Wellicht dat hierdoor het aantal runderslachtingen wordt verhoogd', redeneert Kuenen.

Het aantal runderslachtingen heeft ook effect op de vrije markt van het luxere vleesvee. Het gehakt van melkkoeien concurreert met de luxe snippers van vleesvee. Dit drukt de prijzen voor die markt.


De marktnotering van Leeuwarden voor R-geclassificeerde slachtstieren zakte in september en oktober stapsgewijs van 4,75 euro per kilo geslacht gewicht naar 4,55 euro. Ook andere stieren gaven in die periode enkele dubbeltjes toe.

Overigens gaat een groot deel van de luxere dieren naar vaste afnemers die hun eigen afzetkanaal hebben. Zij maken daarbij ook afspraken als het gaat om de prijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer