Prijsverhoging Lactalis onvoldoende voor leveranciersvereniging

De Franse zuivelverwerker Lactalis heeft de melkprijs voor januari en februari verhoogd met 15 euro per 100 kilo naar 42 euro met 3,80 procent vet en 3,20 procent eiwit. Dit is voor de leveranciersvereniging l'Union nationale des éleveurs livreurs Lactalis (Unell), waarbij 60 procent van de leveranciers is aangesloten, onvoldoende om de hogere kostprijs goed te maken.

Prijsverhoging+Lactalis+onvoldoende+voor+leveranciersvereniging
© Flynth

Volgens Lactalis ligt de melkprijs daarmee ook 15 euro hoger dan de afgesproken formule die wordt gehanteerd en de prijs die in december gold. Inclusief bonussen komt de melkprijs op maximaal 46 euro. De verhoging komt nadat Unell de voorstellen voor het eerste kwartaal had afgewezen.

Unell stelt dat de huidige formule waarop de melkprijs wordt berekend, onvoldoende rekening houdt met de kostenstijgingen. Bij die onderhandelingen wil de leveranciersvereniging een doorberekende kostprijsverhoging van 5 procent in de melkprijs. Lactalis wil niet verder gaan dan 1 procent.

Lactalis stelt zelf ook hogere kosten te moeten maken. Bij de internationale melkprijsvergelijking had Lactalis in 2023 de laagste melkprijs van alle vier de grote Franse verwerkers die hieraan meedoen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer