'Meer duidelijkheid renure hard nodig'

Wageningen University & Research publiceerde vorige week een onderzoek naar de economische impact van de afbouw van de derogatie. Voor de twee melkveebedrijven uit het onderzoek daalt het inkomen met respectievelijk 29.000 en 37.000 euro. Het belang van kunstmestvervangers en de vraag om toelating hiervan wordt steeds prangender. Vanaf mijn start in het Europees Parlement heb ik mij ingezet om uitrijden van verwerkte dierlijke mest toe te staan boven de gebruiksnorm voor dierlijke mest.

%27Meer+duidelijkheid+renure+hard+nodig%27
© Dirk Hol

Het eerste obstakel was de kritiek dat er geen wetenschappelijke criteria waren opgesteld, waarbij het uitspoelingsrisico van verwerkte mest te vergelijken (of zelfs minder) is dan kunstmest. Daarom sloot ik een paar jaar terug binnen de meststoffenverordening een akkoord dat de Europese Commissie deze criteria moest gaan ontwikkelen. Het wetenschappelijk instituut van de Europese Commissie, het Joint Research Centre, heeft deze criteria opgesteld. Deze worden de Recovered Nitrogen from Manure (renure)-criteria genoemd.

Wetenschappelijk staat de Europese Commissie niets in de weg om deze criteria om te zetten in wetgeving, zodat boeren hun verwerkte dierlijke mest daadwerkelijk als kunstmestvervanger kunnen gebruiken. Ik heb via een resolutie opgeroepen tot een ultimatum: de Europese Commissie zou als onderdeel van haar Nutriëntenmanagement Actieplan ook maatregelen moeten nemen om kunstmestvervangers toe te laten.

Maar de Europese Commissie besloot dat actieplan helemaal niet meer te publiceren. In plaats daarvan gaat ze de Nitraatrichtlijn in 2024 evalueren. Ik verwacht niet dat dit leidt tot snelle goedkeuring voor renure. Ik vind dat onbegrijpelijk. De voordelen van toelating van kunstmestvervangers, zeker in combinatie met het vergisten van verse mest, stapelen zich op. Methaan- en ammoniakemissies worden verminderd op bedrijfsniveau. Er wordt biogas geproduceerd dat fossiel aardgas vervangt. Uiteraard kan kunstmest worden uitgespaard.

Het belang van kunstmestvervangers en de vraag om toelating hiervan wordt steeds prangender

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

Ik heb besloten zelf een conceptwet te maken en die te overhandigen aan de Europese Commissie. Ik werk daarin samen met demissionair landbouwminister Piet Adema en het ministerie. Hij heeft dit onderwerp dan ook op de agenda gezet van de LNV-raad van deze week.

Het is belangrijk dat de Europese Commissie snel actie onderneemt. Wanneer deze keuze na de Europese verkiezingen in juni wordt gemaakt, loopt toelating weer vertraging op. Bovendien kost het tijd om vergunning te verlenen en renure-installaties te bouwen. Voor je het weet, is het 2026 en de mestmarkt raakt nu al oververhit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    70 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer