'Consistentie én realisme nodig voor toekomst land- en tuinbouw'

Het lijkt wel of de Europese Commissie elke week nieuwe wetsvoorstellen presenteert. Duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, de Natuurherstelwet, koolstofvastlegging, zomaar een paar voorbeelden. En als ik naar de agenda van de commissie kijk, verwacht ik later dit jaar nog meer voorstellen.

%27Consistentie+%C3%A9n+realisme+nodig+voor+toekomst+land%2D+en+tuinbouw%27
© Dirk Hol

Bijvoorbeeld voorstellen over het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken, dierenwelzijnseisen en bodemgezondheid. Stuk voor stuk onderwerpen die direct invloed hebben op de Nederlandse land- en tuinbouwsector.

Een tijdje geleden sprak ik het Europees Parlement tijdens een plenaire vergadering toe, over de uitdagingen die boeren en boerinnen dag in, dag uit ervaren op het gebied van natuur, milieu en klimaat. Daarin vertelde ik dat agrarisch ondernemers continu bezig zijn met het zoeken naar een duurzaam verdienmodel om zo de continuïteit van het bedrijf te waarborgen.

De afgelopen jaren is al veel bereikt, bijvoorbeeld met het reduceren van antibioticagebruik, gewasbeschermingsmiddelen en het toepassen van agrarisch natuurbeheer. Alles om ervoor te zorgen dat er een toekomst is voor het boerenbedrijf en een bijdrage te leveren aan de opgaven die er zijn.

Telkens opnieuw wordt een kaart uit het kaartenhuis genomen waar niets voor in de plaats komt, dat is niet houdbaar

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

Dat is precies waar het op dit moment knelt. Boeren zijn op zoek naar duidelijkheid en een langetermijnvisie zodat er op een juiste manier kan worden geïnvesteerd. Daarnaast hebben zij te maken met een opstapeling van voorstellen en beleidsstukken die geen eenduidig beeld schetsen. Dit vraagt het keer op keer weer veel van boeren.

Telkens opnieuw wordt een kaart uit het kaartenhuis genomen waar niets voor in de plaats komt. Dat is niet houdbaar, zoals onze landbouwminister al noemde bij zijn eerste bezoek aan Brussel: 'Niet alles kan.'

Daarom pleit ik voor een coherent beleid. Ik strijd ervoor dat de voorstellen die we hier in Brussel aannemen ook echt een bijdrage leveren aan de toekomst van de boeren in Nederland en Europa. Tegelijkertijd passend zijn bij natuur-, milieu- en klimaatopgaven die er zijn, net zoals in de tijd van Mansholt. Daarom ben ik op dit moment aan het onderhandelen over de wetsvoorstellen met betrekking tot het duurzaam gebruik van gewasbescherming én de Natuurherstelwet.

Niet omdat mijn overtuiging is dat we meer Europese wetgeving nodig hebben, maar wel dat er een samenhangend beleid moet zijn. Met als doel een consistente en realistische visie voor een toekomstbestendige landbouw in Europa, waarbij boeren en tuinders de ruimte krijgen om te ondernemen!

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer