'Van bureau naar boerenerf: in gesprek over kunstmestvervangers'

Vanaf het boerenerf kun je beter zien hoe de vork in de steel zit dan vanachter een bureau. Onder dat motto neem ik regelmatig collega's uit Brussel mee op werkbezoek naar een Nederlands boerenbedrijf.

%27Van+bureau+naar+boerenerf%3A+in+gesprek+over+kunstmestvervangers%27
© Dirk Hol

Afgelopen maand ging ik met Diederik Samsom op bezoek bij GroeneWoudGas in het Brabantse Sint-Oedenrode. Dit bedrijf verwerkt dierlijke mest tot biogas voor meer dan 750 huishoudens. Samsom is het hoofd van het kabinet van ambtenaren van Frans Timmermans, hoofdverantwoordelijk voor de Europese Green Deal in de Europese Commissie.

Het doel van dit werkbezoek was om in de praktijk te zien hoe we handvatten aan boeren kunnen geven om de landbouw te verduurzamen. We hebben daarbij voornamelijk gesproken over de toelating van kunstmestvervangers. Want naast het verwerken van dierlijke mest tot biogas maken ze bij GroeneWoudGas organische kunstmestvervangers van dierlijke mest. Een mooi voorbeeld van hoe we in één klap groene energieproductie en kringlooplandbouw kunnen bewerkstelligen.

Behalve politici waren ook wetenschappers van Wageningen University & Research en KU Leuven uitgenodigd om eens echt over de inhoud te sparren. Dat was enorm waardevol, want we konden zo op basis van de feiten bespreken wat de verschillen zijn in risico voor uitspoeling tussen kunstmest en verwerkte dierlijke mest. Door even de politieke bril af te zetten, werd het doel waar we ons op moeten richten weer helder: gesloten nutriëntenkringlopen met zo min mogelijk lekken naar het milieu.

Door even de politieke bril af te zetten, werd het doel waar we ons op moeten richten weer helder

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

De feiten zijn dus wat dat betreft duidelijk. In de Europese politiek is draagvlak. Het Europees Parlement stemde op mijn initiatief meerdere keren in met een oproep aan de Europese Commissie om verwerkte dierlijke mest onder bepaalde voorwaarden toe te laten als kunstmestvervanger. De nadruk ligt hierbij wel op het woord 'oproep'. In Brussel werkt het namelijk iets anders dan in Den Haag. Het Nederlandse parlement kan namelijk zelf initiatiefwetten maken om zaken voor elkaar te krijgen. Het Europees Parlement kan dat helaas niet en is daarom afhankelijk van de Europese Commissie om een eerste voorzet te doen.

Voor de zomer komt de Europese Commissie met een nutriëntenmanagementactieplan naar buiten, als onderdeel van de boer-tot-bordstrategie. Dat lijkt mij het ideale moment om de koe bij de hoorns te vatten en een voorstel mee te nemen om kunstmestvervangers toe te laten. De Europese Commissie moet daar alleen echt zelf mee komen. Ik blijf me daarvoor inzetten, ook al is het een proces van een lange adem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer