'Gestrande EU-gewasbeschermingsmiddelenwet is geen overwinning'

Woensdag 22 november was een bijzondere dag. Niet alleen vanwege de Tweede Kamerverkiezingen, ook vanwege de stemming over de gewasbeschermingsmiddelenwetgeving in het Europees Parlement. Dit wetsvoorstel, een van de pilaren van de boer-tot-bordstrategie, werd weggestemd en lijkt daarmee te stranden.

%27Gestrande+EU%2Dgewasbeschermingsmiddelenwet+is+geen+overwinning%27
© Dirk Hol

Wie mijn columns in de Nieuwe Oogst vaker leest, weet dat ik al lang met dit dossier bezig ben. Het wetsvoorstel, onder leiding van Frans Timmermans, was vanaf het begin omstreden. Vooral het doel om het gebruik van middelen in de EU in 2030 te halveren leidde tot veel kritiek.

Ook ik was kritisch. Maar ik zag het als een kans om eindelijk te werken aan een Europese aanpak om het middelenpakket te verbreden. Mijn uitgangspunt is: we moeten niet inzetten op het verminderen van het middelengebruik, maar op emissiereductie en alternatieven.

Er wordt al decennialang gezegd dat het middelengebruik omlaag moet, maar tegelijkertijd zorgt een trage en dure toelatingsprocedure ervoor dat er geen alternatieven op de markt komen. Ik stelde voor dit beleid drastisch te wijzigen. Strakke deadlines voor de overheid om middelen te beoordelen, meer personeel bij de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid om middelen te keuren en specifieke doelen voor de overheid om meer groene middelen op de markt te brengen.

De stemmingsuitslag betekent dat er voorlopig nog niet wordt gewerkt aan het leveren van alternatieven voor boeren

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga (FR) en lid van het Europees Parlement voor de VVD

Mijn voorstellen werden breed gedragen in het Europees Parlement, daar lag het niet aan. De wet strandde nadat zowel conservatieve als progressieve parlementariërs tegen stemden. De conservatieven stemden tegen de wet omdat ze principieel tegen de gehele wet waren. Progressieve parlementariërs stemden tegen omdat ze de wet niet ambitieus genoeg vonden, mede doordat de reductiedoelen werden uitgesteld van 2030 naar 2035.

Eindresultaat: het Europees Parlement heeft helemaal geen positie ingenomen over de wet. Met het oog op de aankomende Europese verkiezingen wordt het moeilijk het proces nog te hervatten. Sommige politici vierden de stemmingsuitslag. Ik vind het vooral erg jammer. Want dit betekent ook dat er voorlopig nog niet wordt gewerkt aan het leveren van alternatieven voor boeren.

Toch is het mislukken van deze wet geen reden om bij de pakken neer te zitten. Integendeel. Ik ga bekijken welke andere stappen ik kan zetten om alsnog mijn voorstellen voor meer alternatieven door te voeren. Tegelijkertijd blijf ik onderhandelen over wetgeving voor de toelating van nieuwe veredelingstechnieken. Ondanks de onenigheid in de politiek; de boer, die ploegt voort. En voor die boer blijf ik me inzetten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer