'Pyrrusoverwinning voor natuurherstelwet'

De natuurherstelwet is onlangs met een nipte meerderheid aangenomen. Toch ben ik voorzichtig optimistisch over het resultaat. Hoe zit dat?

%27Pyrrusoverwinning+voor+natuurherstelwet%27
© Dirk Hol

De stemming om de natuurherstelwet te verwerpen haalde het met twaalf stemmen verschil net niet (312-324). Een echte nagelbijter dus. Ik had in de afgelopen maanden ook mijn best gedaan om hier steun voor te krijgen. Omdat ik van mening ben dat de wet dusdanig slecht is ontworpen, dat het beter zou zijn dat de Europese Commissie terug naar de tekentafel gaat.

De verplichtingen waren zo vaag geformuleerd dat de juridische gevolgen niet te overzien waren. Daarom stuitte het wetsvoorstel op ook op veel kritiek. Niet van alleen politici, maar ook van lidstaten en uitvoeringsorganisaties. Met zo weinig draagvlak lijkt het me beter het voorbereidingsproces van de wet helemaal opnieuw te doen.

Toch heb ik me er niet alleen voor ingezet de natuurherstelwet te verwerpen. Al vanaf het begin van het proces ben ik bezig geweest met wijzigingsvoorstellen. Gezamenlijk in de milieu-, landbouw- en visserijcommissies diende ik meer dan tweehonderd amendementen in om de tekst duidelijker en werkbaarder te maken.

Een verslechteringsverbod voor natuur buiten Natura 2000 en een verplichte uitbreiding van natuuroppervlak voor Nederland zijn onuitvoerbaar

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD

Het moet niet zo zijn dat al het werk dat Nederland steekt in het Nationaal Programma Landelijk Gebied weer helemaal opnieuw moet worden geëvalueerd omdat Europa er niet in slaagt een concrete wet te maken. Daarnaast was het voor mij ook duidelijk dat een verslechteringsverbod voor natuur buiten Natura 2000 en een verplichte uitbreiding van natuuroppervlak voor Nederland onuitvoerbaar zouden zijn.

Die inzet heeft vorige week vruchten afgeworpen. Ook voor de plenaire stemming diende ik amendementen in, met succes. Ondanks dat er dus geen meerderheid was om het voorstel te verwerpen, haalden veel van mijn amendementen het wel.

Het verslechteringsverbod: verwijderd. De eis om natuuroppervlakte uit te breiden om verliezen van de afgelopen zeventig jaar te compenseren: verwijderd. Vergaande doelen voor vernatting van veenweide: verwijderd. Alle aanvullende verplichtingen voor landbouw: verwijderd. De verplichtingen die zijn gebleven sluiten door tekstwijzigingen nu veel beter aan op aanvullend beleid. Daardoor heb ik er nu meer vertrouwen in dat de wet enigszins uitvoerbaar wordt.

Al blijft het belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Het Europees Parlement zal nog voor de zomer de laatste fase ingaan door te onderhandelen met de raad van ministers. Die uitkomst bepaalt hoe de wet eruit gaat zien op basis van de aangenomen amendementen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    18° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    17° / 9°
    30 %
Meer weer