Meer onderzoek nodig naar rechtop vangen pluimvee

Het rechtop vangen van leghennen en vleeskuikens lijkt enkele kleine voordelen te hebben voor het pluimvee. Althans bij het vangen van 5.000 dieren, zoals dat is gebeurd in onderzoek door Femke Delanglez en een team van onderzoekers van het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek.

Meer+onderzoek+nodig+naar+rechtop+vangen+pluimvee
© Marcel Berendsen

Bij de presentatie van het onderzoek en de aansluitende discussieronde kwam de vraag naar boven of er bij het laden van een complete stal niet juist negatieve effecten zijn op het dierenwelzijn.

In het onderzoek is bij leghennen de rechtopvangmethode vergeleken met de conventionele vangmethode, het vangen aan de poten. Bij vleeskuikens is de conventionele methode vergeleken met het rechtop vangen en de vangmachine. Bij de rechtopvangmethode was zowel bij de vleeskuikens als leghennen de flapperfrequentie lager, waren de dieren iets rustiger en was de fixatietijd korter.


Blauwe plekken

Bij leghennen waren er minder blauwe plekken aan de vleugel. Bij machinaal gevangen kuikens was het aantal blauwe plekken aan de poten juist wat lager. Andere verschillen op welzijnskenmerken waren er bij de leghennen en vleeskuikens niet.

Verder onderzoek naar effecten bij complete stallen is nodig

Nadeel van de rechtopvangmethode lijkt de arbeidsbelasting. Een ergotherapeut vindt de belasting van beide handmatige vangmethoden hoog. De pluimveehouders en vangploegen die meewerkten aan het onderzoek vinden de rechtopvangmethode duidelijk zwaarder. Ze moeten vaker vangen, omdat ze minder dieren per keer kunnen pakken. Ook moeten ze secuur werken bij het oppaken van de dieren om te zorgen dat ze de vleugels omvatten.

Daarnaast vinden ze de rechtopvangmethode bij leghennen gevaarlijk. De vanger kan zich niet vasthouden als hij de hennen boven uit het volieresysteem moet halen. En als hennen zich onder de voergoot of andere lastige plekken verstoppen, lukt het eenvoudigweg niet om ze met de rechtopvangmethode te pakken.

Verder kunnen de vangers bij de conventionele vangmethode sneller werken dan de aan- en afvoer van de containers. Daardoor hebben ze tussen iedere lading 30 tot 40 seconden rust. Bij de rechtopvangmethode werken ze langzamer dan de aanvoer van de containers en is er geen rustmoment meer.


Uit het onderzoek met de 5.000 dieren bleek dat de rechtopvangmethode 1,5 keer zoveel tijd kost voor de vleeskuikens en 1,7 keer zoveel voor de leghennen. Met de vangmachine is de helft van de arbeid nodig. De pluimveehouders en vangploegen gaan er vanuit dat bij het leeghalen van een complete stal het tijdsverschil veel groter wordt. De rechtopvangmethode is vermoeiender en er zijn geen rustperiodes, daardoor zal het werktempo dalen, zo is de verwachting.


Grote vraag

De vraag is dan ook of een vangploeg wel een hele stal leeg kan krijgen. Meer mensen inzetten, is nauwelijks mogelijk omdat ze dan elkaar in de weg lopen. Ook wisselen van vangploeg lijkt praktisch niet haalbaar, er is al een gebrek aan voldoende mankracht.

Verder kost het laden van de vrachtwagen te veel tijd bij de rechtopvangmethode. Daardoor koelen de dieren 's winters te veel af en in de zomer kan het leiden tot oververhitte dieren. Een flink welzijnsnadeel, dat kan leiden tot uitval. Als het niet lukt om een hele stal in een nacht of dag leeg te krijgen, levert dat ook welzijnsproblemen op voor de dieren die dan pas de volgende dag gevangen kunnen worden.

Pluimveehouders en vangploegen vragen zich af of het gaat lukken om voldoende medewerkers te vinden voor rechtop vangen. Onderzoek naar de effecten van recht opvangen bij complete stallen is dan ook nodig.

De inzet van de vangmachine kan op een aantal vleeskuikenbedrijven wel een oplossing zijn. Al zijn niet alle bedrijven er door hun inrichting of omvang geschikt voor. Daarnaast moet er veel aandacht worden besteed aan het reinigen en ontsmetten van de machine tussen twee bedrijven. Voor de toekomst is de vangmachine gezien het tekort aan vangploegmedewerkers wel een oplossing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    13° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    17° / 6°
    20 %
  • Zondag
    18° / 10°
    65 %
Meer weer