Vruchtgroentetelers nemen regie op eigen data

De Federatie Vruchtgroenteorganisaties (FVO), een koepel van glasgroentetelersverenigingen, gaat participeren in GreenlinQdata. Dit is een dienstverlener bij verwerking van ketendata en teeltregistratie.

Vruchtgroentetelers+nemen+regie+op+eigen+data
© FVO

Volgens FVO en GreenlinQdata is de participatie een mijlpaal voor beide organisaties, maar ook voor de gehele glasgroentesector. Door deze samenwerking worden de mogelijkheden voor datagedreven besluitvorming en efficiëntie binnen de sector vergroot. De telersvereniging wil hiermee stappen zetten in de verdere digitalisering en verduurzaming van de glasgroentesector.

Daarnaast versterkt deze ontwikkeling alle inspanningen rondom de HortiFootprint. Want de vraag naar een eenduidige manier om de impact van een bedrijf en haar producten op het milieu inzichtelijk te maken, neemt toe. De FVO en GreenlinQdata hopen met deze stap de effectieve toepassing van duurzaamheidsdata door te zetten.


Digitale gewasbeschermingsregistratie

Met de toename van het aantal duurzame initiatieven, de naderende implementatie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de verplichte digitale gewasbeschermingsregistratie en de toenemende certificeringen op basis van data, wordt het voor telers steeds belangrijker om nauwkeurige en transparante data over hun duurzaamheidsinspanningen te verzamelen en rapporteren, meldt FVO.


GreenlinQdata biedt een geavanceerd platform dat telers (AGF en sierteelt) helpt bij het effectief vastleggen, analyseren en delen van deze gegevens.


Regie houden

Jelte van Kammen, algemeen directeur van Harvest House, geeft namens de FVO aan dat dataverwerking steeds belangrijker wordt. 'We zijn als telers en producentenorganisatie steeds meer duurzaamheidsdata aan het verzamelen over onze teelt en producten. Het is belangrijk dat we als producent zelf de regie houden over deze data en zelf bepalen wie er inzicht in krijgt. Door deel te nemen in dit platform zijn we in staat om die regie te houden.'

Daarnaast ziet hij GreenlinQdata als een instrument om duurzaamheidsdata te uniformeren en te gebruiken als input voor certificeringen. 'Kortom, het is een belangrijke gezamenlijke stap vanuit Federatie Vruchtgroenteorganisaties.'Ketendataplatform

Algemeen directeur Berrie de Mik van GreenlinQdata verwacht veel van de samenwerking. 'Wij verwelkomen de FVO als aandeelhouder van ons ketendataplatform en teeltregistratie-applicatie. We kijken uit naar een toekomst waarin digitale registratie en geavanceerde duurzaamheidsrapportage de norm worden, waardoor de sector optimaal kan functioneren in een datagestuurde omgeving. Samen werken we aan efficiëntie en innovatie binnen de sector en afzetketen. Data stimuleert de groei van de gehele sector.'

De Federatie Vruchtgroenteorganisaties bestaat uit de telersverenigingen Growers United, Harvest House, Oxin Growers, The Greenery en ZON fruit & vegetables. Zij vertegenwoordigen samen 400 aangesloten glasgroenteproducenten. De FVO wordt, naast LTO Bedrijven en VAA Data Works, de derde aandeelhouder in GreenlinQdata.


FVO participeert in GreenlinQdata met onder meer Berrie de Mik (GreenlinQdata, zittend links) en Patrick Bramer (directeur LTO Bedrijven, staand tweede van links).
FVO participeert in GreenlinQdata met onder meer Berrie de Mik (GreenlinQdata, zittend links) en Patrick Bramer (directeur LTO Bedrijven, staand tweede van links). © GreenlinQdata


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer