Model voorspelt kans op ritnaaldschade in aardappelteelt

In de publiek-private samenwerking (PPS) 'Grondige aanpak bodemplagen' werken onderzoekers aan een model dat voorspelt wat de kans op ritnaaldschade in een bepaald aardappelperceel is. Zo kunnen telers zich beter voorbereiden en maatregelen nemen om de schade te beperken. Dat meldt Wageningen University & Research.

Model+voorspelt+kans+op+ritnaaldschade+in+aardappelteelt
© Syngenta

Het model wordt gevoed met een dataset van perceelseigenschappen en de teelthistorie van percelen met en zonder ritnaaldschade. De verwachting is dat een eerste versie van het model halverwege 2024 klaar is en dat deze in de volgende twee jaren wordt verbeterd met meer data.

Schade door bodemplagen komt steeds vaker voor en wordt gelinkt aan verduurzamingsmaatregelen in de landbouw. Vooral ritnaalden zijn een groeiend probleem in de aardappelteelt, omdat ze zorgen voor schade aan de oogst. Deze plaag heeft een levenscyclus van vier jaar, wat het oplossen van het probleem extra moeilijk maakt.


Concrete maatregelen

In de PPS 'Grondige aanpak bodemplagen' doen Wageningen University & Research (WUR), BO Akkerbouw, Cosun, Vertify, Van Iperen en Agrifirm samen met vijf andere partners onderzoek naar bodemplagen. Doel is om met concrete maatregelen te komen en modellen te ontwikkelen die de kans op bodemplagen in percelen of perceelsgedeelten voorspellen. Het model voor ritnaalden is daar een voorbeeld van.


Twee bedrijven in het consortium hebben hun informatie met daarin gps-locaties van percelen die ritnaaldschade hebben, gedeeld met WUR. Met die gegevens kan WUR informatie opvragen over de teeltgeschiedenis, de grondsoort, het organischestofgehalte en de pH-waarde. Die informatie samen leidt tot de dataset.

WUR is vooral op zoek naar correlaties tussen perceelseigenschappen en het optreden van ritnaaldschade. Met de perceelseigenschappen is namelijk te voorspellen wat de kans op ritnaaldschade is, waardoor een aardappelteler zich beter kan voorbereiden op ritnaalden. Daarnaast kunnen ondernemers in het uiterste geval zelfs kiezen voor een ander gewas dat minder gevoelig is voor ritnaalden.


Achthonderd percelen

De dataset bestaat uit informatie van achthonderd percelen verspreid over Nederland. De helft daarvan heeft ritnaaldschade. De dataset bevat nu alleen nog informatie van kleigronden. Om het model betrouwbaarder te maken, is ook informatie vanuit andere teeltgebieden en grondsoorten nodig. WUR roept op bedrijven die informatie hebben over percelen in deze gebieden dan ook te melden.

Door het continu verzamelen van data en die te vertalen in de dataset, wordt deze alleen maar beter. WUR verwacht dat de eerste versie van het ritnaaldmodel halverwege 2024 klaar is en van daaruit verder wordt ontwikkeld. Een representatieve versie van het model wordt verwacht in 2026. De PPS 'Grondige aanpak bodemplagen' loopt nog tot en met 2026.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer