Data van drie miljoen biggen sturen prestaties bij opfok

Leverancier van automatiseringsdiensten in de varkenshouderij AgriSyst gaat met onafhankelijke en actuele technisch-economische referentiecijfers van de biggenopfok benchmarken. Varkenshouders die gegevens aanleveren om benchmarking mogelijk te maken, kunnen data van meer dan drie miljoen afgeleverde biggen per jaar benutten. De BenchmarkMonitor Biggenopfok is een belangrijk hulpmiddel om te bepalen waar een varkensbedrijf staat en waar verbetering haalbaar is.

Data+van+drie+miljoen+biggen+sturen+prestaties+bij+opfok
© Varkens Archief

AgriSyst, toonaangevend op het gebied van smart farming in de varkenshouderij, ontvangt dagelijks actuele data van zijn klanten met zeugen, biggen en vleesvarkens wereldwijd. Het bedrijf voegt deze gegevens samen tot meerdere referentielijnen, de benchmarks. Kansen ten opzichte van de top van de markt maakt AgriSyst visueel in de BenchmarkMonitors voor zeugen, vleesvarkens en nu dus ook voor de biggenopfok.

De cijfers van de varkensbedrijven worden zorgvuldig gecontroleerd, voordat ze worden opgenomen in de benchmarks. Voor de biggenopfok bestaat de totale referentie nu uit ruim drie miljoen afgeleverde biggen per jaar. Varkenshouders kunnen met betrouwbare actuele beter sturen in de biggenopfok.


Blinde vlek

Volgens Twan van Dijk van de directie van AgriSyst worden er nog te weinig data verzameld in de biggenopfok. 'Het is bij veel bedrijven een blinde vlek voor wat betreft managementinformatie, terwijl wij juist veel verschillen en dus kansen zien in de resultaten en de onderliggende cijfers.'

In de data uit de biggenopfok ziet AgriSyst een enorme spreiding in de onderliggende cijfers zoals voerprijzen, voerconversie en opleggewichten. 'Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne volgde een voerprijsexplosie en zagen we sterke verslechtering van de voerconversie. De voerkosten per big stegen daardoor nog harder', zegt Van Dijk.

'Omdat sommige bedrijven toen investeerden in de voersamenstelling, werd de voerconversie lager en stegen de voerkosten minder sterk. Het is een feit dat je ziet door te sturen op juiste data', benadrukt de commercieel directeur van AgriSyst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer