CZAV boekt minder winst in turbulent jaar

Coöperatie CZAV heeft in het boekjaar 2022-2023 een winst gerealiseerd van 5,3 miljoen euro na belasting. Dit resultaat is lager dan het voorgaande boekjaar, vooral vanwege de daling van de omzet in meststoffen en granen.

CZAV+boekt+minder+winst+in+turbulent+jaar
© CZAV

Zelf meldt CZAV in een persbericht dat de bedrijfsresultaten boven verwachting zijn na de turbulentie van de markt in teeltseizoen 2023. De omzet daalde door substantieel lagere prijzen voor meststoffen en granen. Door groei in omzet in andere productgroepen en het meerderheidsbelang in Casibeans, een handelsbedrijf in peulvruchten, stabiliseerde de totale omzet uiteindelijk op ruim 600 miljoen euro.

Waar in 2022 en begin 2023 de prijzen van grondstoffen extreem hoog waren, was er in de loop van 2023 sprake van een scherpe prijsval. Voor CZAV ging het hierbij met name om granen en meststoffen. De belangen voor de leden liepen uiteen. Goedkopere meststoffen waren gunstig, maar lagere graanprijzen deden dit voordeel voor een aantal sectoren teniet. Van het resultaat van 5,3 miljoen euro wordt 3,3 miljoen euro uitgekeerd aan de leden op basis van aankopen bij de coöperatie.


Meer laadpalen

Op het gebied van nieuwe deelnemingen breidde CZAV Mobility Group het netwerk van laadpalen in Zuidwest-Nederland verder uit, schrijft de coöperatie. Deze groep heeft daarmee een leidende positie in de regio. Het belang in de tafelaardappelactiviteiten van Nedato werd afgestoten. CZAV onderzoekt wel samen met Nedato de mogelijkheden tot verdere ketensamenwerking in de aardappelteelt voor de verwerkende industrie.

CZAV en CAV De Wieringermeer kondigden in oktober aan een onderzoek te starten naar een fusie tussen de twee coöperaties. Aansluitend op de aankondiging volgde een uitgebreide ledenconsultatie om te peilen of er draagvlak is voor dit plan. In de komende weken buigen de bestuurlijke organen van beide organisaties zich over de uitkomsten. Als beide coöperaties de fusie goedkeuren, kan deze in de loop van de zomer worden geformaliseerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer