Na Agrifirm plussen ook graanpoolprijzen van CZAV

Pooldeelnemers van CZAV ontvangen 270 euro per ton voor maal- en zomertarwe van oogst 2022. Voor baktarwe met meer dan 12,5 procent eiwit betaalt CZAV de pooldeelnemers 272 euro per ton uit.

Na+Agrifirm+plussen+ook+graanpoolprijzen+van+CZAV
© Twan Wiermans

Voor oogst 2021 keerde de zuidelijke landbouwcoöperatie vorig jaar 265,50 euro per ton uit voor maal- en zomertarwe. Dat noemde CZAV al een historisch jaar. Voor oogst 2022 komt daar dus nog iets bij. Ook de recent gepubliceerde cijfers van Agrifirm waren voor oogst 2022 beter dan het jaar ervoor.

Verder betaalt CZAV voor Planet-brouwgerst 290 euro per ton, voor voertarwe 264 euro en voor voergerst 255 euro per ton. Dat leidt tot nabetalingen van 50 euro of meer en zelfs tot 90 euro voor brouwgerst.


Bijzonder seizoen

CZAV kijkt terug op een bijzonder verlopen seizoen dat werd beïnvloed door berichten over de goede ontwikkeling van granen wereldwijd, afgewisseld met geopolitieke spanningen. 'Dat dit geen goede doorkijk gaf naar het uiteindelijke marktverloop mag duidelijk zijn', stelt de coöperatie.


Het seizoensverloop kenmerkte zich door een snelle prijsstijging in de eerste helft van vorig jaar. Daarna volgde een vlotte daling richting de oogstperiode. De markt liet grote prijsverschillen binnen weken en soms zelfs dagen zien. In de loop van oktober liep de prijs eerst op, waarna deze weer gestaag daalde.


Dynamiek in markt

Volgens CZAV zorgde deze dynamiek in de markt ervoor dat meer telers een deel van hun oogst al ruim voor de oogst aan de coöperatie verkochten of ervoor kozen een deel vrij te houden en later te verkopen. Hiermee was het aandeel in de pool kleiner dan voorgaande jaren, meldt de coöperatie. Graantelers kunnen bij CZAV tot na de oogst bepalen of en met welk deel ze participeren in de pool.

Ander gevolg van het marktverloop was volgens de landbouwcoöperatie dat inkopers van de industrie zich voorzichtig opstelden en niet ver vooruit kochten. Daardoor bleef het verbinden van vraag en aanbod uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer