Recordomzet voor CRV, winstgevendheid onder druk

Coöperatie Koninklijke CRV heeft in het afgelopen boekjaar, dat liep van 1 september 2022 tot en met 31 augustus 2023, een recordomzet van 188,5 miljoen euro gerealiseerd. Onder andere als gevolg van de extreme inflatie en koersschommelingen stond de winstgevendheid onder druk. Het nettoresultaat na belastingen komt 1 miljoen euro negatief uit. Er is geen ledenvoordeel.

Recordomzet+voor+CRV%2C+winstgevendheid+onder+druk
© CRV

Het bedrijfsresultaat komt uit op 300.000 euro positief. Dit resultaat wordt gedrukt door de extreme inflatie en een gemiddelde stijging van de salarissen met zo'n 9 procent. Bovendien moesten koersverliezen worden geboekt op leningen in onder andere Amerikaanse dollars. Het boekjaar werd daardoor afgesloten met een bescheiden bedrijfsresultaat. Terwijl vorig jaar nog 600.000 euro ledenvoordeel werd uitbetaald, zit dat er dit jaar niet in.

De omzet steeg met 9 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar. In 2020-2021 was dit nog 173,4 miljoen euro. De omzetstijging dit jaar met is vooral gerealiseerd in Duitsland, Tsjechië en de thuismarkt Nederland-Vlaanderen. 'Hier hadden we profijt van de goede melkprijs en het feit dat de omvang van de veestapel vooralsnog op peil bleef', verklaart financieel directeur Egon Verheijden van CRV.


Driejarenplan

Verheijden is tevreden over de omzet in het afgelopen boekjaar. 'Deze is in lijn met het ambitieuze strategisch driejarenplan dat twee jaar geleden is ingezet.' Wel ziet hij dat de grote ki-organisaties in de wereld op de internationale spermamarkt een stevige concurrentiestrijd voeren. 'Hierdoor was het ook voor CRV een uitdaging om de internationale omzet op peil te houden.'

CRV investeerde het afgelopen boekjaar opnieuw 10,7 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. 'Innovatie blijft een belangrijke pijler onder ons bedrijfsmodel', verklaart de financieel directeur. Dit draagt in zijn ogen niet alleen bij aan het verbeteren van de winstgevendheid van de veehouder, ook versterkt dit de internationale concurrentiekracht.

Als voorbeelden noemt Verheijden de ontwikkeling van de singlestep-fokwaardeschatting waardoor veehouders met een aanzienlijk hogere betrouwbaarheid fokkerijselecties en paringen kunnen maken. Een andere innovatie is het onderzoek naar voerefficiëntie, waardoor veehouders kunnen fokken op koeien die uit hetzelfde voer meer melk produceren: 'Dit wordt door veehouders in binnen- en buitenland breed omarmd', zegt de financieel directeur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer