CRV komt met strategie voor voerefficiëntie

Met de nieuwe fokkerijstrategie FeedExcel van CRV kunnen veehouders gemakkelijk en eenvoudig fokken op een veestapel die efficiënter met voer omgaat. Dat betekent dat met dezelfde hoeveelheid voer meer melk wordt geproduceerd.

CRV+komt+met+strategie+voor+voereffici%C3%ABntie
© twan wiermans

De fokkerijstrategie FeedExcel van CRV is gebaseerd op de gemeten voeropname en productie van meer dan tienduizend koeien op praktijkbedrijven. 'Vier jaar voeropnameonderzoek heeft ons veel geleerd over de genetica van voerefficiëntie. Zo blijken verschillen in voerefficiëntie voor een belangrijk deel genetisch bepaald te zijn en zijn deze verschillen nog veel groter dan we dachten', weet Tonnie Vissers, teamleider productmarketing genetica bij CRV.

Op de voeropnamebedrijven realiseren de 25 procent meest efficiënte koeien een voerefficiëntie van 1,88 kilo meetmelk per kilo drogestofvoer. De 25 procent minst efficiënte koeien komen niet verder dan een voerefficiëntie van 1,38. 'Bij een melkprijs van 40 cent leveren de meest efficiënte koeien daardoor per koe per dag ruim 4 euro meer voersaldo op dan de minst efficiënte koeien', rekent Vissers voor.


Merkeronderzoek

Het merkeronderzoek draagt bij aan het bepalen van de genetische eigenschappen van een koe op dit vlak. Veehouders kunnen daarom de merkerfokwaarden laten bepalen, zodat er een goed beeld wordt geschetst van de voerefficiëntie van de individuele koeien. Het was al mogelijk om stieren te selecteren die goed scoren op voerefficiëntie, de betere allroundstieren op dit vlak krijgen een keurmerk op de kaart.

Overigens benadrukt Vissers dat FeedExcel altijd een onderdeel zal zijn van het fokdoel. 'Veehouders bepalen zelf welk gewicht ze aan voerefficiëntie willen geven, naast de overige kenmerken. Uiteindelijk wil iedere veehouder koeien fokken die probleemloos hoge levensproducties realiseren. Voerefficiëntie komt hier nu als extra economisch kenmerk bij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer