Avebe verwerkt moeizaam geoogste aardappelen zo snel mogelijk

De fabrieken van zetmeelconcern Avebe draaien op volle capaciteit om de aardappelen die onder natte omstandigheden zijn gerooid zo snel mogelijk te kunnen verwerken. De verwachting is dan ook dat de zetmeelcampagne wat korter duurt dan eerder was gepland.

Avebe+verwerkt+moeizaam+geoogste+aardappelen+zo+snel+mogelijk
© Huisman Media

Het oogstjaar 2023 kent ook voor de telers van zetmeelaardappelen alleen maar uitdagingen. Het seizoen startte laat na een nat en koud voorjaar. Daarna volgde een periode van droogte en het najaar wordt vooral gekenmerkt door extreme neerslag en meer dan uitdagende oogstomstandigheden.

'Het is een dramatisch slot van een lastig groeiseizoen', concludeert bestuursvoorzitter David Fousert van Avebe. 'De telers maken veel uren en veel kosten. Vaak moet duurder materieel worden ingehuurd en is de capaciteit van het rooien laag.' Tijdens een persbijeenkomst vanwege de jaarcijfers van de coöperatie praatte hij journalisten bij over de laatste stand van zaken met betrekking tot de oogst van zetmeelaardappelen.

Fousert vindt het lastig om een exact beeld te geven van het areaal aardappelen dat nog in de grond zit in het werkgebied van Avebe. 'Aan het begin van deze week gingen we uit van ongeveer 5 procent. Maar de regionale verschillen zijn groot. We schatten in dat in Zuidoost-Drenthe naar verhouding nog veel aardappelen moeten worden gerooid. In Groningen zijn de meeste telers klaar. Maar helaas zijn er hier en daar ook percelen al opgegeven.'


Bewaarbaarheid is grote uitdaging

De zorgen over de opbrengsten en over de kwaliteit van de zetmeelaardappelen zijn groot bij de telers en ook bij Avebe. De bestuursvoorzitter meldt dat het zetmeelgehalte bijna 1 procent lager is dan het meerjarig gemiddelde en dat ook de opbrengsten per hectare tegenvallen. 'Maar vooral de bewaarbaarheid is een grote uitdaging. Er zijn veel problemen met phytophthora en ook andere kwaliteitsgebreken vanwege de vele neerslag.'

Zelfs partijen aardappelen uit de schuurbewaring zijn in sommige gevallen al vervroegd aangevoerd, omdat de bewaarkwaliteit onvoldoende was. Fousert: 'Onze verwerking draait op volle capaciteit. Waar mogelijk proberen we partijen die van het land komen, direct te verwerken of bij twijfel partijen naar voren te halen. Maar dat lukt helaas niet altijd.'

Omdat de opbrengsten wat lager zijn dan verwacht en de capaciteit op alle verwerkingslocaties maximaal wordt gebruikt, is het de verwachting dat de campagne van Avebe korter duurt dan normaal. De bestuursvoorzitter gaat nu uit van eind februari of begin maart voor de verwerking van de laatste aardappelen. Dat geldt dit jaar overigens zowel voor de locatie in het Drentse Gasselternijveen als voor de locatie in het Groningse Ter Apelkanaal. Voorgaande jaren bleef de lijn voor hoogwaardige eiwitten in Gasselternijveen vaak enkele weken langer doordraaien.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer