Avebe keert leden 27 procent meer uit dan vorig jaar

Royal Avebe keert zijn leden 27 procent meer uit dan vorig jaar. Dat maakte het zetmeelconcern maandag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers 2022-2023. Avebe sluit het boekjaar af met een prestatieprijs van 133,34 euro per ton zetmeelaardappelen. Het concern noemt dat een sterk resultaat in de geschiedenis van het bedrijf. Verder noteert het coöperatief resultaat 20,8 miljoen euro.

Avebe+keert+leden+27+procent+meer+uit+dan+vorig+jaar
© Huisman Media

Het totale volume aan geproduceerd zetmeel lag in boekjaar 2022-2023 10 procent lager dan in het voorgaande boekjaar, vooral gedreven door de droge weersomstandigheden in Nederland en Duitsland. De kwaliteit van de aardappelen was goed. Het zetmeelpercentage kwam uit op 20,17 procent. Dat is boven het meerjarig gemiddelde van 20 procent.

De stijging van de uitbetaling aan leden met 27 procent tegenover vorig jaar is volgens Avebe-bestuursvoorzitter David Fousert nodig om de zetmeelaardappelteelt aantrekkelijk te houden. 'Ondanks alle wereldwijde ontwikkelingen die op ons afkwamen, hebben we sterke resultaten behaald.'


Pizzakaas

Avebe zette de afgelopen periode de eerste stappen naar een marktgedreven organisatie met focus op toegevoegde waarde. Als concreet voorbeeld noemt het zetmeelconcern pizzakaas. Deze pizzakaas is vrij van zuivel, maar de aardappelingrediënten van Avebe zorgen voor de goede textuur. Zo creëert het bedrijf ingrediënten die waarde toevoegen aan de eindproducten aan zijn klanten en speelt het een belangrijke rol in de gezonde voedseltransitie.


Daarnaast heeft Avebe investeringen gedaan op het gebied van duurzaamheid. Zo kocht het zetmeelconcern elektrische stroomketels voor de productielocaties in het Groningse Ter Apelkanaal en in het Drentse Gasselternijveen. Verder is aanzienlijk gereduceerd in CO2 en energie. Ook is het aandeel in nieuwe duurzame zetmeelaardappelrassen vergroot.

Volgens Fousert is Avebe een krachtige speler in de voedingsmiddelenindustrie. 'We spelen een belangrijke rol in de transitie naar een meer plantaardige economie. Daarbij horen gezondere, duurzamere en plantaardige voeding en biobased producten en bouwmaterialen. Avebe blijft zich inzetten om te voldoen aan de veranderende behoeften van klanten en consumenten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer