Oogst zetmeelaardappelen verloopt moeizaam, campagne op schema

De oogst van zetmeelaardappelen, die vooral plaatsvindt in Noordoost-Nederland, verloopt door de natte omstandigheden zeer moeizaam. Desondanks krijgt Royal Avebe voldoende aardappelen binnen en loopt de campagne bij het zetmeelconcern volgens planning.

Oogst+zetmeelaardappelen+verloopt+moeizaam%2C+campagne+op+schema
© Koos v.d. Spek

Op de foto bovenaan dit artikel is te zien hoe Loonbedrijf Sandee uit het Groningse Onstwedde in dezelfde plaats zoveel mogelijk zetmeelaardappelen probeert te rooien. Het bedrijf is op verschillende percelen aan het rooien, maar door de slechte omstandigheden verloopt dat met horten en stoten.


Een woordvoerder van Avebe bevestigt dat de boerenleden grote uitdagingen ervaren door het natte weer. Regionaal zijn er volgens de woordvoerder grote verschillen. De zetmeelcampagne bij het concern verloopt, ondanks de lastige herfst, volgens planning. Het zetmeelgehalte is ruim 19 procent.


Tarrapercentage

Door het geploeter op het land komen de zetmeelaardappelen met veel tarra uit de grond. Volgens de Avebe-woordvoerder is het tarrapercentage hierdoor hoger dan in voorgaande jaren. Verder meldt de aardappelverwerker dat het per teler verschilt hoeveel areaal aardappelen nog gerooid moet worden.


'Sommigen hebben alles al van het land, anderen hebben nog 10 procent in de grond zitten', zegt de woordvoerder. 'Ook de bewaarbaarheid van de zetmeelaardappelen is een belangrijk punt van aandacht. Samen met onze leden wachten we op een aantal droge weken om de oogst met succes te kunnen afronden.'Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer